redactie
redactie Ontspannen 19 juni 2018

7 tips tegen schuldgevoelens

Voel jij je schuldig omdat je niet altijd thuis bent, je soms schreeuwt tegen je kind, of dat ze constant op de iPad zitten als oppas? Maar je wist waarschijnlijk al dat geen enkele ouder perfect is. Daarom: zeven tips tegen die schuldgevoelens. 

1. Niet altijd thuis

Voel jij je schuldig over de vele uren die je in je werk stopt? En je je kinderen vaak naar de kinderopvang brengt? Wij kunnen je geruststellen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op het gebied van taal, sociale en cognitieve vaardigheden profiteren van een kwalitatieve dagopvang. Dus: zie het niet zo dat je je kind 'dumpt' op de kinderdagopvang, maar dat hij juist veel leert en op een goede manier beziggehouden wordt. En het ook nog eens gezellig heeft met andere kinderen en de leidsters. 

2. Driftbuien van je kind

Alle ouders maken weleens mee dat hun kind een enorme driftbui heeft. Je fietst bijvoorbeeld met een krijsend kind op de fiets naar de supermarkt of je sleept hem mee aan een arm over de stoep omdat hij niet wil lopen. Het beste advies is: blijf vooral kalm. Adem in, adem uit. Is hij niet voor reden vatbaar, neem hem dan in de houdgreep, verstand op nul en lopen maar. Voel je niet schuldig, iedere ouder maakt dit weleens mee. Echt! 

3. Vreselijk eetpatroon van je kind

De ene dag is je kind nog een groot fan van spinazie, terwijl het volgende moment de spinazie boos aan de kant wordt geschoven. Maak geen big deal van het eigenwijze gedrag van je kind, dat weigert om fruit en groenten te eten. Geen enkel kind heeft ooit iets overgehouden aan het boycotten van spruitjes. Ook de kinderen die van jongs af aan vers, verantwoord en gevarieerd eten kregen, hebben dit soort kuren. Dus voel je vooral niet schuldig en denk niet dat het komt omdat je vroeger veel potjes gegeven hebt, in plaats van een vers prakje. Uiteindelijk zal je kind je verrassen en in plaats van aan een erwt likken hem daadwerkelijk opeten.  

4. iPad verslaving 

“Mamaaa, mogen we op de iPadddd??” Heb jij soms het gevoel dat de iPad-verslaving van je kind een beetje gênant wordt? Niet nodig, het draait gewoon allemaal om balans. Als je kind bijvoorbeeld elke dag vele uren achter elkaar naar de televisie kijkt, dán is het misschien wel tijd om dit aan te pakken. Maar als je kind slechts een uurtje ’s avonds op de tablet zit en in het weekend een film kijkt, dan is er niet zoveel aan de hand. Je kunt ook proberen om van het iPad-moment iets leerzaams te maken, door leuke en eductieve appe te downloaden waar je kind dus ook nog wat van leert. 

5.  Schreeuwen tegen de kids

In hele uitzonderlijke gevallen is schreeuwen geoorloofd, als je kind zomaar de straat over wil steken bijvoorbeeld. Maar als schreeuwen een dagelijkse gewoonte wordt, dan moet je je misschien toch afvragen of je stresslevel te hoog is. Lees voor advies en tips ons artikel 'Schreeuwen doen we niet meer'. Voor zowel jezelf als je kind fijn! 

6.  Niet genoeg geld

Ja, het leven met kinderen is behoorlijk duur. En nee, je hoeft ze niet altijd maar alles te geven. Door je kind naar buiten te sturen om even lekker te spelen (zonder al het nieuwe speelgoed) stimuleer je de verbeelding van je kind, wat echt belangrijk is voor de ontwikkeling. Voeg daaraan je eigen verbeelding toe door het creëren van goedkoop of gratis speelgoed, zoals het bouwen van een boot uit een kartonnen doos. Bekijk ook onze '15 spannende spelletjes' voor tips. 

7. Geen alleskunner  

Heb je vaak het gevoel dat je alles tegelijk moet doen? Haal adem, dat hoeft helemaal niet. Hoewel het belangrijk is om een evenwichtig leven te leiden, betekent een werk-privé balans niet dat beide onderdelen gelijk aan elkaar moeten zijn. Er kunnen momenten zijn waarop je je aandacht meer moet richten op je carrière en er zullen ook momenten zijn waarop je familie je meer dan normaal nodig heeft. Wees daarnaast bereid om hulp te vragen, maar misschien nog belangrijker: wees bereid om hulp ook echt aan te nemen als iemand het aanbiedt.

Benieuwd naar de meest voorkomende schuldgevoelens van ouders? Lees dan: 'Top 7 meest voorkomende schuldgevoelens van ouders'.

Bron: verywell.com 

Reageer op artikel:
7 tips tegen schuldgevoelens
Sluiten