redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

7 tips voor een gelukkig(er) kind

Als ze maar gelukkig zijn… Maar wat kun je doen om je kind gelukkig(er) te maken? En wat kun je beter laten? Wij zette 7 tips voor je op een rij. En ze zijn nog wetenschappelijk bewezen ook!

1. Opvoeden op maat

Er is niet één juiste opvoeding. Kies liever een opvoeding die past bij je kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van ouders die de opvoeding aan hen aanpasten minder angstig waren en minder last hadden van depressies.

2. Wees positief

Iedereen heeft wel eens een baaldag; een lekke band, een kind dat continue dwars ligt. Adem in, adem uit. Kinderen doen ons namelijk in alles na. Reageer jij boos, dan zal je kind op zijn beurt ook boos reageren. En als jij chagerijnig bent, zal je kind deze stemming overnemen. Kortom, ook al zit je zelf niet lekker in je vel; probeer dit niet aan je kind te laten merken. Houd het liever vrolijk en luchtig en je zult zien; alles gaat makkelijker. Deze tips zorgen voor meer positiviteit in de opvoeding.

3. Hechte band

Vooral voor moeders met een zoontje is het heel erg belangrijk om aan een hechte band met je kind te werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongens met een goede band met hun moeder minder kans hebben op gedragsproblemen op latere leeftijd. Daarnaast hebben deze jongentjes het later vaak makkelijker in de liefde, omdat zij vanaf jongs af aan al gewend zijn een verbinding met anderen aan te gaan. Maar voor alle kinderen die afstandelijk met hun ouders omgaan geldt dat ze krijgen hier vaak last van krijgen in hun latere leven. Het lukt ze vaak niet om een echte relatie aan te gaan. Met deze tips versterk je de band met je kind.

4. Lach!

Regelmatig lachen en dollen met je kind vergroot de kans op sociaal succes, zo blijkt uit onderzoek. Ook stimuleert het creatief denken. En dat zijn pas een paar van de goede redenen om regelmatig lol te maken met je kind.

5. Maak keuzes

Vooral jonge ouders willen vaak alles goed doen en voelen grote druk van familie, vrienden en andere moeders. Het huis moet spik en span, de voorraadkast altijd compleet aangevuld en de kinderen fris en fruitig. Probeer het eens los te laten. Dit perfectionisme kan namelijk zorgen voor stress en dit heeft invloed op je kind. Van gestreste ouders kunnen kinderen zenuwachtig en onzeker worden. Laat die afwas dus gewoon eens een dagje staan en ontspan met deze 8 tips.

6. Werk aan je relatie

Het is een klassieke valkuil; we zijn zo druk met ons gezin dat we onze relatie vergeten. Voor je het weet heb je alleen nog discussies over de kinderen of de afwas en is er nog weinig over van de liefde.  Ruziënde ouders kunnen namelijk zorgen voor stress en slaapproblemen bij je kind. En sowieso; wat is er fijner voor een kind dan een gezellig thuis met ouders die elkaar lief vinden. Snel een oppas regelen dus en weer eens gezellig samen uit eten of naar de film.

7. En denk vooral ook aan jezelf

Maar bovenal, denk vooral eens aan jezelf. Leun eens achterover en relax! Vind je dit lastig? Lees dan deze tips eens. Uit Amerikaans onderzoek bleek namelijk dat moeders met een (lichte) depressie anders reageren op hun kinderen. Moeders reageren minder enthousiast en dit kan je baby al op jonge leeftijd stress bezorgen. Vooral op jonge kinderen heeft dit grote impact. Zij kunnen hier last van krijgen als zij naar de basisschool gaan. Maak dus tijd voor jezelf; ga wat leuks doen met een vriendin, lekker sporten of uiteten met je partner (zie punt 6). Uiteindelijk wordt je kind daar ook gelukkiger van.

Bron: mynd.nu

Reageer op artikel:
7 tips voor een gelukkig(er) kind
Sluiten