Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

7 Waarheden over meiden


1. Klagen maakt meisjes depressief

Waar
Hoe meer meisjes over hun problemen praten, hoe vaker ze depressief of angstig zijn. Moet je je kind dan maar niet aansporen te praten over wat haar dwars zit? Op zich is dat gezond en bij zonen is er ook niks op tegen. Maar dochters moet je soms afremmen. Want, zo blijkt uit onderzoek, meiden hebben de neiging te zwelgen in hun sores. Daar worden ze verdrietig en moedeloos van; de symptomen van depressie. Vooral zaken waarover ze geen controle hebben (Vindt die jongen mij wel leuk? Vragen ze mij wel voor dat feest?) maken somber.
Bron: Sync.nl

2. Krijsen om een spin? Daar kan ze niets aan doen

Waar
Al met 11 maanden associëren meisjesbaby's spinnen en slangen met angst. Net als even oude jongetjes kregen de meisjes een plaatje van een spin voorgelegd samen met een plaatje van een bang gezicht. Daarna zagen ze een spin in combinatie met een blij gezicht. Meisjes keken daar veel langer naar dan jongetjes; hèt bewijs – volgens onderzoeker David Rakison – dat zij die combinatie niet verwachtten. Jongens waren daar totaal niet verbaasd over. Rakison concludeert dat de stereotype spinnenangst (en die voor muizen, slangen) in ieder geval al tijdens de vroege jeugd ontstaat en vermoedelijk diep in de vrouwelijke hersens is geworteld.
Bron: Evolutional and Human Behaviour, 2009

3. Douchegel, scrub,bodyspray, peeling, vochtinbrengende gezichtscrème, parfum: alleen dochters hebben een verzorgingslijn

Onwaar
Werp een blik in het badkamerkastje van een doorsnee 13-jarige jongen, en je weet dat huid- en lichaamsverzorging niet meer alleen een vrouwenzaak is. Harde verkoopcijfers voor tienerjongens zijn er niet – meestal koopt mams de gel of spray – maar de neuzen van ouders, leraren en drogisten zijn dagelijks getuige van de enorme stijging van het gebruik van verzorgingsproducten door jongens. Volgens een Amerikaans marktonderzoeksbureau gaven 8 tot 19-jarige jongens er eind 2007 wereldwijd 1,9 miljard dollar aan uit! Psychologen en marketeers weten waar het aan ligt: reclames die je doen geloven dat de meiden en masse voor je vallen als je maar het juiste geurtje op hebt. Beginnende puberjongens zijn extreem onzeker over hun uiterlijk en hun marktwaarde bij de meisjes en daarom erg vatbaar voor dit soort succesbeelden. En omdat 10-jarigen net zo cool willen zijn als hun 14-jarige broertje, grijpen ook zij steeds vaker (en steeds jonger) naar de deo, zelfs als er nog geen okselhaartje te bekennen is.
Bron: New York Times

4. Dochters zijn duurder dan zonen

Onwaar
Totdat hij het huis uitgaat, kost het grootbrengen van een zoon zo'n 11.350 euro meer dan de opvoeding van een dochter. Prijs voor een zoon: € 51.870. Prijs voor een dochter: € 40.520 euro. Volgens de onderzoekers komt dat omdat ouders voor zonen meer (dure) gadgets en sportspullen aanschaffen.
Bron: Onderzoek GE Money

5. Meisjes hebben minder geheimen voor hun ouders

Waar
Jongens houden meer voor hun ouders verborgen dan meisjes. Maar… áls dochters geheimen hebben, dan moeten er bij ouders meer alarmbellen gaan rinkelen dan wanneer ze hun zoon op stiekeme zaken betrappen. Bij dochters wil dat namelijk vaak zeggen dat de verhouding met hun ouders niet geweldig is. En het voorspelt ook niet veel goeds voor de toekomst. Zoons houden weliswaar makkelijker hun lippen op elkaar, maar dat maakt niets uit voor de relatie met hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht, waarin tieners vanaf hun 13e gedurende vier jaar lang werden gevolgd. Onderzoeker Loes Keijsers denkt dat de doorgaans intiemere band tussen dochters en hun ouders dit verschil verklaart. 'Meisjes zijn afhankelijker van emotionele steun van hun ouders. Die steun komt onder druk te staan zodra ze te vaak dingen achterhouden.' Dat creëert een ongewenste afstand en uiteindelijk een slechtere verstandhouding.
Bron: Universiteit van Utrecht

6. Liever een dunne dan een dikke 7-jarige dochter

Onwaar
Althans, als het gaat om de kans om borstkanker te krijgen. Meisjes die op hun 7e mager en groot zijn, hebben na de menopauze een grotere kans op borstkanker dan wat gevuldere leeftijdsgenootjes, blijkt uit een Zweedse studie onder 6000 vrouwen. De uitkomst heeft zelfs de onderzoekers verbaasd. Meestal wordt een hoog geboortegewicht en later overgewicht juist als voorspeller gezien. Nader onderzoek is nodig.

7. Meisjes zijn van nature onzeker over hun uiterlijk

Waar
Ze worden er niet mee geboren, maar op hun 3e heeft het schoonheidsideaal meisjes al in zijn vernietigende greep. Bijna de helft van de 3- tot 6-jarigen maakt zich druk over haar gewicht en een derde zou wel iets aan haar uiterlijk willen veranderen: ander figuurtje, andere haarkleur. Het venijn zit 'm niet in films met mooie prinsesjes. De invloed van die ideaalbeelden is maar van korte duur. Desastreus is de voortdurende blootstelling aan de heersende schoonheidsnormen door de media. 'Dat beeld zorgt immers voor een bepaald referentiekader waaraan meisjes zich spiegelen,' beweert de onderzoekster van de Universiteit van Centraal Florida. Of Nederlandse meiden zich al zo jong zorgen maken, is niet duidelijk. Op hun 12e tobt in ieder geval een flink deel al over hun uiterlijk. Veel 15- tot 17-jarigen zouden zich veel beter voelen als ze dunner (47 procent) of mooier (29 procent) waren.
Bron: British Journal of Developmental Psychology; Dove-onderzoek Beyond Stereotypes: Rebuilding the Foundation of Beauty Beliefs, 2006

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
7 Waarheden over meiden
Sluiten