Redactie
Redactie Vrije Tijd 1 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

7x waarom buiten in de natuur zijn belangrijk is voor kinderen

Je kind meenemen de natuur in hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ‘ie als hippie door het leven moet – op blote voeten. Maar het is wél belangrijk dat kinderen eropuit trekken, vooral als je ze liever met een gadget spelen en het daglicht het liefst ontwijken. Dit zijn zeven redenen waarom het belangrijk is om buiten in de natuur te komen met je kinderen.

Samen wandelen, fietsen, naar het strand of naar het bos. Naar buiten gaan is voor kinderen heel belangrijk. Heb je nog wat overtuiging nodig? Lees dan deze redenen maar eens.

Buiten in de natuur

Lees hieronder zeven belangrijke redenen om samen met het gezin meer de natuur in te trekken:

1. Leren verwonderen

Hoewel het misschien wat zweverig klinkt, is het wel echt waar: de natuur is vol van schoonheid en afleidingen. Door eens goed naar de zee te kijken, of naar de bomen in het bos kunnen kinderen geprikkeld worden om zich dingen over de natuur af te vragen. Hoe hoog zullen de bomen zijn? Waar stroomt het water naar toe? Welke vogel zit daar? Dit zijn allemaal vragen waar een kind zich heerlijk kan verwonderen, in plaats van zich blind te staren op die ‘supersonische’ gadgets.

2. Horizon verbreden

Als de wereld van kinderen niet veel groter is dan de omgeving van school en thuis, kunnen hun problemen heel serieus en ‘ernstig’ lijken. Maar als kinderen in de natuur zijn, kunnen zij leren dat er meer in de wereld is dan dat zij dagelijks mee maken. Ze verbreden hun horizon. Daarnaast kan de natuur er ook voor zorgen dat kinderen zich even kunnen terugtrekken uit de dagelijkse gang van (moeilijke) situaties, zoals de schooldruk, toetsen leren of andere zorgen die ze hebben.

3. De schoonheid van het onzekere zien

De natuur bestaat uit onzekerheden: van de manier hoe een boomstam groeit tot de manier waarop het weer opeens verandert. Door kinderen tijd in de natuur te laten doorbrengen, kunnen zij leren om zich aan de onzekerheden uit de natuur aan te passen. Op die manier leren kinderen iets moois van onverwachte gebeurtenissen te maken. Gaat het opeens regenen in het bos? Maakt niet uit! Moet je zien hoe mooi dat geluid van regen in het bos is.

4. Contact maken met het gezin

Het klinkt misschien overdreven, maar geloof ons: een prachtige wandeling in het bos of op het strand kan een echt vakantiegevoel geven. Net als na een vakantie kan je na een boswandeling weer een gevoel van verbondenheid ervaren. Je hebt even de tijd en rust met elkaar gehad om aandacht aan elkaar te schenken.

5. Fysieke voordelen voor het hele gezin

Kinderen hebben over het algemeen een grote liefde voor avontuur. En waar kan je nou beter avonturen beleven dan gewoon buiten? Dus ga lekker samen fietsen over een hobbelig parcours of laat je kind in de bomen klimmen! Plus: door met zijn allen meer te bewegen, raak je als gezin ook fitter.

6. Respect voor het mileu

Als kinderen meer tijd in de natuur doorbrengen, ontwikkelen zij respect voor het milieu. Ze leren het milieu te waarderen en zich er misschien zelfs over te ontfermen. Begrijp ons niet verkeerd: ze hoeven echt geen moraalridder te worden die alle Nederlandse bossen gaat redden. Nee, dit gevoel kan hem al zitten in het bijvoorbeeld niet op insecten gaan staan of geen rommel achterlaten. De kans is dan ook groot dat als je je kind leert om respectvol met het milieu om te gaan, hij ook meer waarde hecht aan vriendelijkheid tegenover andere wezens.

7. Genieten van de vrijheid

En misschien wel de belangrijkste reden: de natuur geeft kinderen – en ons natuurlijk ook – het gevoel van vrijheid. In de natuur zijn er geen verplichtingen, oordelen of richtlijnen. Deze vrijheid kan aanstekelijk werken en het leidt vaak tot het waardevolle gevoel van geluk en blijdschap. Gewoon proberen! Wie niet waagt, wie niet wint…

Lees ook:

Bron: parent.co

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.