redactie
redactie Opvoeden 19 jun 2018

8 gewoontes van pubers (waar je soms gek van wordt)

Het hangt op de bank en het chillt. Rara, over wie gaat het? Heb je een puber in huis, dan weet je het antwoord zeker. Want hoe verschillend elk kind ook is, pubers doen in basis allemaal hetzelfde. En daar word je als ouder soms gek van. Al staat er gelukkig ook heel veel leuks tegenover!

1. Hangen

Pubers tref je vooral in een vrijwel horizontale positie aan; ze liggen of hangen op de bank, aan tafel, op de grond. Liefst met een paar vrienden of vriendinnen, zodat je bij thuiskomst zo’n beetje over de pubers moet stappen. En ze bewegen alleen om de benen te nemen als je ze vraagt even de tafel te dekken of de hond uit te laten.

2. IJdeltuiten of slonzen

Je kunt qua persoonlijke hygiëne pubers in twee groepen indelen. Of ze staan de hele dag voor de spiegel en doen teveel gel in het haar of make-up op en stinken een uur in de wind naar Axe of een mierzoet parfum. Of het interesseert ze helemaal niets en je moet ze dwingen om eens wat schoons aan te trekken en onder de douche te springen, omdat je bijna misselijk wordt van die puberlucht.

3. Eten

Pubers eten – of beter gezegd: vreten – de hele dag door. Hun honger is niet te stillen. Af en toe een gezonde bruine boterham met kaas, maar veel liever eten ze tosti’s, snacks, koekjes, chocolade en chips. Hoeveel en hoe vaak je ook boodschappen doet, de kast is steeds weer leeg.

4. Troep maken

Een bureau vol losse papieren, een aanrecht met een zak brood die openstaat met een vies bord ernaast, vieze onderbroeken en kleding op de grond, schoolboeken die je op de gekste plekken tegenkomt en overal lege wikkels en verpakkingen van snoep en ander lekkers? Dan weet je; hier woont een puber.

5. Naar een beeldscherm staren

Als er iets is dat pubers graag doen, is het op een scherm staren. Als het aan hen ligt, brengen ze hun vrije tijd gamend, append, op social media of kijkend naar YouTube en Netflix door. Hun mobieltje zit vastgeplakt aan hun hand en staat alleen uit als ze ergens anders zijn en jij ze dringend moet spreken.

6. Hard groeien

Hier kunnen ze zelf natuurlijk niets aan doen, maar toch is dat harde groeien best irritant. Een broek is na een paar maanden alweer veel te kort en die gympen – inmiddels maat zeilschip – zijn ook binnen no-time weer te klein. En dat betekent dus weer nieuwe kleding en schoenen kopen. En die zijn inmiddels een stuk duurder dan toen je kind nog een schattig peutertje was.

7. Chillen

Voor je kind op de middelbare school zat, heette dit nog gewoon spelen. Nu wordt er met vrienden ‘gechilld’. Het liefst elke dag en zo lang mogelijk. Dat woord past trouwens goed bij wat ze doen; samen hangen (zie punt 1) is natuurlijk ook best chill.

8. Moodswings

Zo zit je kind gezellig met je te kletsen over van alles en nog wel en een kwartier later gaat hij als een idioot tegen je te keer; “Dat je dat niet snapt. Echt, doe normaal!” Soms is de oorzaak duidelijk van zo’n slechte bui, maar veel vaker is de bui er zomaar opeens. Best vermoeiend. Voor jou en voor je kind. Maar de momenten dat je grote kind toch nog even snel op je schoot kruipt, doen je al het gedoe zo weer vergeten.

Natuurlijk zitten er ook leuke kanten aan het hebben van een puberzoon of -dochter. Benieuwd of je deze ook herkent? Lees dan: 13 voordelen van een puber in huis.

Reageer op artikel:
8 gewoontes van pubers (waar je soms gek van wordt)
Sluiten