7 tips van de tandarts voor je kind

Je kind z'n tanden goed leren poetsen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Want: op je tanden en kiezen moet je zuinig zijn. Zelf napoetsen, altijd fluoride en uitkijken met vruchtensap dus. Guus van Strijp van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, waar de nieuwe generatie tandartsen wordt opgeleid, vertelt hoe je het kindergebit het best verzorgt.

 

1. Hoe vaak poetsen?

“Zorg ervoor dat het gebit van je kind minimaal één keer per dag goed gepoetst wordt, door jou. Tandplak – bacteriën en voedselresten – is binnen 24 uur nog niet erg schadelijk. Voor kinderen tot 2 jaar volstaat één keer per dag poetsen, maar vanaf 2 jaar moet je op twee keer per dag overgaan. Het is namelijk erg belangrijk om twee keer per dag gefluorideerde tandpasta aan te brengen. Fluoride maakt het tandglazuur harder. Poets bij kinderen van 2 tot 5 jaar bij elke poetsbeurt na. Tot z'n 10e moet je een kind vooral 's avonds goed napoetsen. Controleer bij oudere kinderen het poetsgedrag regelmatig. Elke avondpoetsbeurt duurt zo'n twee minuten.”

2. Welke tandenborstel?

“Gebruik een zachte tandenborstelkop. Een harde beschadigt het tandvlees. Het idee dat je hard moet schrobben is achterhaald: je moet bewust poetsen. Vervang de tandenborstel als de haren niet meer mooi rechtop staan. Een borstel gaat circa drie maanden mee. Gebruik voor je kind een tandenborstel die hij of zij het prettigst vindt en waar ze het best mee overweg kunnen.”

3. Welke tandpasta?

“Het belangrijkste is dat er fluoride in zit. Tandpasta hoeft niet duur te zijn. Gebruik voor kleine kinderen (tot 5 jaar) peutertandpasta, daar zit minder fluoride in. Heb je een keer geen peutertandpasta, doe dan een erwtje tandpasta voor volwassenen op de borstel.”

4. Slim drinken

“Niet cola, maar vruchtensap is de grootste boosdoener voor het gebit. Sappen worden minder snel door het speeksel geneutraliseerd. Het gevolg: tanderosie (het verdwijnen van glazuur). Cola en energiedrankjes neutraliseren sneller, maar kunnen daarentegen meer suikers bevatten, wat weer sneller tot gaatjes kan leiden. Water, thee (zonder suiker), melk en karnemelk zijn goede drankjes. Helaas zijn lekker drankjes vaak zoet of zuur. Geef je ze toch, probeer dan nippen te voorkomen. Want dan komt er steeds een golf zuur langs de tanden. Laat je kind het glas in één keer leeg drinken. De innamefrequentie is dan lager en de tijd dat het drankje in de mond blijft korter. Ook gekoelde drankjes zijn iets beter. Bij lagere temperatuur gaan chemische processen langzamer. Dat het helpt om met een rietje te drinken, is een fabel. Dan zou je het rietje bijna achter in je keel moeten plaatsen. Bovendien bijten kinderen op een rietje, dat zorgt voor extra slijtage.”

5. Slim eten

“Zorg voor maximaal zeven eetmomenten per dag. Frisdranken of sappen tellen mee als eetmoment. Zo krijgt het glazuur de kans om te herstellen. Pas op met kleverig eten, de restjes hiervan blijven vaak lang achter.”

6. Let op

“Vóór de wisseling duikt de eerste volwassen kies al achter de achterste melkkies op. Dit merken veel ouders niet: er mist immers geen tand. Als je de kiezen gewoon recht naar achteren poetst (dus in één keer de kiezen achter elkaar), dan wordt deze nieuwe kies overgeslagen, want hij zit nog niet op gelijk niveau met de melkkiezen. Je moet de nieuwe kies vanaf de zijkant poetsen.”

7. Anders dan vroeger

“Ouders worden zich steeds meer bewust dat zíj verantwoordelijk zijn voor het gebit van hun kroost, en niet de tandarts die ze twee keer per jaar bezoeken. Ook bij tandartsen is de handelwijze veranderd. Niet elk kind krijgt standaard een fluoridelepel in de mond. Dat is bij een laag cariës-risico overbodig. Ook worden niet alle gaatjes in het melkgebit snel gevuld. Gaatjes vullen kan voor een kind namelijk een vervelende ervaring zijn. Tandartsen maken het gaatje toegankelijk voor de tandenborstel, zodat ouders de kies goed schoon kunnen houden. Zo kun je deze behouden tot de wisseling.”

Reageer op artikel:
7 tips van de tandarts voor je kind
Sluiten