Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

8 vaardigheden die je gratis krijgt bij het moederschap

Als je moeder wordt, leer je een heleboel. Niet alleen dat de drie R’s belangrijk zijn en hoe je je kind het beste verzorgd, maar je ontwikkelt bovendien belangrijke vaardigheden. Omdat ze gewoon heel handig zijn of omdat je simpelweg geen keuze hebt.

1. Time-management

Elke dag gaat volgens een strak schema als je moeder bent. Je kind moet naar school of crèche worden gebracht en weer opgehaald, daarnaast zijn er speelafspraken en clubjes en dan heb je zelf ook nog een agenda. Uiteindelijk wordt zelfs de grootste chaoot nog een redelijke planner als ze kinderen heeft. Je moet wel.

2. Teamwork

Of je nou een alleenstaand ouder bent of het samen met je partner doet; iedereen heeft hulp nodig bij het opvoeden. Soms kun je je kind nou eenmaal niet zelf uit school halen. En jezelf door midden hakken als beide kinderen naar een andere sportclub moeten, is ook lastig. Samenwerken is het sleutelwoord en dat kun je steeds beter.

3. Relativeringsvermogen

Als je iets leert van het moederschap, dan is het om te relativeren. Wat is er echt belangrijk en wat niet? Werk niet af, een feestje moeten afzeggen omdat je geen oppas kunt vinden; niet belangrijk. Tijd maken om iets leuks te doen met je kind; wel belangrijk.

4. Flexibiliteit

Dacht je dat alles goed geregeld te hebben, word je kind opeens ziek en moet je die afspraak toch afzeggen. En heb je geen tijd gehad om boodschappen te doen, maar dacht je het met left-overs nog wel te redden; blijven er opeens twee vriendjes eten. Vind jij helemaal niet erg. Sinds je kinderen hebt, ben je super flexibel.

5. Geduld

Hoe ongeduldig je ook bent van nature, als moeder leer je dit wel af. Snel genoeg merk je dat het echt niet helpt om je kind te haasten bij het aankleden of het leeg eten van z’n bordje. Sterker nog, dit werkt vaak averechts. Inmiddels ben je dus geduldiger dan je ooit had durven dromen. Nou ja, misschien niet altijd, maar je doet je best.

6. Mindfulness

En met dat geduld, komt ook de rust om meer van het moment te genieten. Want ook dat heb je geleerd; het heeft geen zin om je druk te maken over die mail die je nog moet versturen of de boodschappen die je nog moet doen, als je bij zwemles zit. Dat komt straks wel. Je zou er bijna zen van worden…

7. Incasseringsvermogen

Hoe goed je ook bent geworden in plannen, hoe geduldig je inmiddels ook bent; soms loopt alles toch in de soep. Zo gaat dat nou eenmaal en je ligt er niet (meer) wakker van. Morgen weer een dag!

8. Houden van

Iedereen denkt te weten wat ‘houden van’ inhoudt. Tot je een kind krijgt. Opeens krijgt dit begrip een geheel andere betekenis; nooit eerder hield je onvoorwaardelijk en zoveel van iemand. En het is de enige liefde die echt nooit over gaat.

Herkenbaar? Welke vaardigheden heb jij nog meer ontwikkeld door het moederschap? Laat je reactie hieronder achter.

Reageer op artikel:
8 vaardigheden die je gratis krijgt bij het moederschap
Sluiten