Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

8 x voorlezen van baby tot puber

Voorlezen is niet alleen oh zo fijn, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen op bijna alle gebieden. Alle reden dus om een leuk voorleesboek in huis te halen.

Voorlezen is goed voor de woordenschat, taal- en rekenvaardigheid (echt waar!), maar ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen en je kunt er niet lang genoeg mee doorgaan! Speciaal voor JMouders.nl selecteerde Eline Rottier van boekwijzer.com de mooiste voorleesklassiekers met leuke tips.

0+ BOE ZEGT DE KOE van Dick Bruna

Nijntje werd al in 1955 geboren en is nog steeds vaak het eerste boekpersonage dat kinderen leren kennen. In deze grote kartonboekeditie van boe zegt de koe leert Nijntje dieren en dierengeluiden kennen. Tok-tok zegt de kip, kukeleku zegt de haan… korte zinnen en duidelijke kleuren maken dit boekje perfect om het voorlezen te beginnen. Wist je trouwens dat baby’s die vanaf drie maanden worden voorgelezen met vijftien maanden al voorlopen in hun taalontwikkeling? Hoe eerder je begint met voorlezen, hoe beter.

Tip: Is je kind gek op dieren? Dan is het vrolijke Prentenboek van 2016 We hebben er een geitje bij van Marjet Huiberts & Iris Deppe ook een gegarandeerd succes! 

2+ OVER EEN KLEINE MOL DIE WIL WETEN WIE ER OP ZIJN KOP GEPOEPT HEEFT van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond stak om te kijken of de zon al op was, gebeurde het: het was rond en bruin en zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Dat laat hij niet zomaar gebeuren. De dieren moeten hem er in kleuren en vooral in geuren van overtuigen dat de poep op zijn kop niet van hen is. Als de kleine mol de dader eenmaal heeft gevonden is zijn wraak stinkend goed.

Tip: Omdat peuters nu eenmaal van poep en alle woorden die daarmee te maken hebben houden, is het nieuwe, grappige Ik heet geen scheetebeetje! van Sean Taylor ook een zekere voorleeshit!

4+ WOESTE WILLEM van Ingrid & Dieter Schubert

Alle haaien! Zeerover Woeste Willem heeft nog niks van zijn humeurigheid verloren. Iedereen die het waagt bij zijn huis te komen jaagt hij weg. Tot Frank vastzit op zijn dak. Het duurt niet lang voor het jongetje het toch wel kleine hartje van de brombeer verovert. Op de dromerige prenten van Ingrid en Dieter Schubert blijft eindeloos veel te ontdekken. Dit prentenboek is tijdloos en doet ook meteen verlangen naar hun andere klassiekers. Denk maar eens aan Monkie en Platvoetje.

Tip: Een andere zeebonk die kinderen voorgoed in hun harten sluiten is Aadje Piraatje van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma.

6+ DE GROTE KLEINE KAPITEIN van Paul Biegel

Wie kent hem niet? De kleine kapitein die wijdbeens aan het roer van zijn schip de ‘Nooitlek’ staat. Die samen met zijn trouwe vrienden dikke Druif, Marinka en bange Toontje de spannendste avonturen tegemoet vaart. Het eiland van Groot en Groei, circusdieren, zeerover Schobbebonk, de griezelige spookstad… Dit blijft toch het ultieme voorleesverhaal voor kinderen van deze leeftijd. In deze bundel verschenen alle drie de delen voor het eerst samen, mét heel veel illustraties van Carl Hollander. 

Tip: Arienne Bolt schreef met De Laatste reis van de Ballerinus een nieuw sprookjesachtig reisverhaal dat ook zomaar eens echt gebeurd zou kunnen zijn. Met werkelijk de prachtigste illustraties van Linde Faas.

8+ DE GVR van Roald Dahl

Probeer na het eerste hoofdstuk van De GVR maar eens: ‘Zo lieve kindjes, tijd om te gaan slapen’ te verkopen. Nadat je verteld hebt dat Sofie niet kon slapen en dacht: is dit nu wat ze het spookuur noemen? Dat de Dorpsstraat er in het zilveren maanlicht zo totaal anders uitzag. En dat aan het einde van de straat iets kwam aangestapt. ‘Het was iets zwarts… Iets langs en zwarts… Iets heel langs en heel zwarts en heel duns.’ Wat moet ik nog meer oprakelen? De snoskommers, de Bloedbottelaar, de mensbaksels, Uwe Majestein? Of zijn jullie ook alweer verkocht?

Tip: Of er nog meer Roald Dahl-klassiekers in een nieuw jasje verschijnen? ‘Aha,’ zei de GVR. ‘Ik vroegt mij al af hoe lang het zoudt duren voor jij dat vraagt.’ Goed nieuws: In 2016 is het 100 jaar geleden dat de schepper van Sjakie, Mathilda, Daantje en al die anderen geboren werd en verschijnt er iedere maand een titel! En van De GVR wordt een film gemaakt, door Steven Spielberg!

10+ DE BRIEF VOOR DE KONING van Tonke Dragt

In de nacht voordat hij tot ridder geslagen zal worden, krijgt Tiuri – de held van dit boek – een opdracht van levensbelang. Hij moet een geheimzinnige brief naar de koning van het land aan de andere kant van de bergen brengen. Hij is ongewapend, hij heeft geen geld, geen paard en geen eten. Hij wordt belaagd door Rode Ridders en zijn aartsvijand Slupor… Hóé dit boek je meezuigt in haar spannende, geheimzinnige, avontuurlijke reis kun je alleen maar ervaren door het te gaan (voor)lezen! Het is niet voor niks de winnaar van de Griffel der Griffels! Deze prachtige wintereditie werd speciaal voor het grote succes van de klassieker in Engeland uitgebracht.

Tip: Vergeet zeker niet om meer over Tiuri, Piak, Lavinia en al die anderen te lezen in de oerspannende en minstens net zo briljante opvolger: Geheimen van het Wilde Woud.

12+ DE KLOOF van Jan Terlouw

Tussen Berg en Dal gaapt al 45 jaar een onpeilbaar diepe kloof. Het lijkt maar niet te lukken om een brug te bouwen. Dan ontdekt Ginder verdachte dingen in de restanten van het dagboek van zijn oma. Zijn sommige mensen niet zo onschuldig zijn als ze lijken? Wordt de bouw van de brug soms tegengehouden? Hij gaat op onderzoek uit en stort zich in een onvergetelijk spannend avontuur. Dit boek heeft alles: spanning, avontuur, liefde, humor en staat ook nog eens vol met mooie lessen. Oei, wat ben ik jaloers op kinderen die hier nog aan mogen beginnen!

Tip: In het kader van het geweldige landelijke initiatief Geef Mij Maar Een Boek, dat ervoor zorgt dat dit voorjaar een paperbackeditie van Oorlogswinter voor één euro (echt waar!) in de winkels ligt, zullen ook Koning van Katoren, Briefgeheim, Oosterschelde windkracht 10 en Pjotr van Jan Terlouw opnieuw verschijnen!

14+ VALLEN van Anne Provoost

Als Lucas en zijn moeder de zomer na zijn overlijden in opa’s huis verblijven, is alles anders. Mensen vertellen nare verhalen over het oorlogsverleden van zijn opa en Lucas krijgt van niemand echte antwoorden, ook niet van zijn oude vriendinnetje Caitlin. Dan raakt hij bevriend met neo-nazi Benoît en lijkt de geschiedenis van zijn opa zich te herhalen. Provoost laat beklemmend en meeslepend zien hoe groot de verleiding is je door extremen te laten beïnvloeden zonder ergens in het boek de nuance en spanning te verliezen. Dat maakt dit verhaal ontzettend belangrijk. Ik gun het elke jongvolwassene dit boek te lezen of voorgelezen te krijgen. 

Tip: Een ander boek van belang dat uitnodigt om met andere ogen naar de complexe werkelijkheid te kijken, na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen, over loyaliteit, liefde, vriendschap en verraad is het prijswinnende Allemaal willen we de hemel van Els Beerten.

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
8 x voorlezen van baby tot puber
Sluiten