Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

8x eenzame momenten als moeder

Als moeder heb je zóveel te doen om je gezin draaiende te houden. Dingen die je met alle liefde doet, maar die je soms wel opbreken. En ondanks dat je omringd wordt door de liefde en aanwezigheid van je gezin, kun je je soms best eenzaam en hulpeloos voelen.

Voelde jij je ook een beetje eenzaam als je kind door een pestkop aan het huilen is gemaakt of wanneer je humeurige tiener geen zin in je heeft? Dit zijn 8 momenten waarop moeders zich alleen voelen – én wat je er aan kan doen.

1. Wanneer je kind een emotionele uitbarsting heeft

Tijdens zo’n emotionele uitbarsting kan je het gevoel hebben dat alle ogen op jou gericht zijn. Of misschien zelfs tegen jou. Maar bedenk dat de andere mensen het verhaal achter de tranen niet weten – dat je kind normaal gesproken een engel is, maar dat hij de hele nacht ziek was. En probeer je niet door angst of het oordeel van anderen te laten leiden.

2. Wanneer school belt en je kind in de problemen zit

Iedere ouder krijgt tijdens de schoolperiode van hun kinderen vast wel een keer een telefoontje van school. Hoe spannend, schokkend of ongemakkelijk dit eerste telefoontje ook is, het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige ouder bent die gebeld wordt om naar school te komen. Tijdens de schoolperiode leren kinderen namelijk hoe zij zich moet uiten en beginnen ze op te komen voor waar ze in geloven. Het is belangrijk dat je zonder een oordeel eerst naar de kant van het verhaal van je kind luistert. Op die manier laat je zien dat je je kind steunt, maar dat er ook consequenties zijn als hij zich misdragen heeft.

3. Wanneer je kind een humeurige tiener wordt

We kunnen ons goed voorstellen dat het leven met een humeurige tiener thuis soms eenzaam kan voelen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat dit gewoon een ander stadium van het moederschap is. Probeer de houding en de desinteresse van je kind niet al te persoonlijk te nemen. Het is gewoon een fase die vanzelf weer voorbij zal gaan. En ook al geven andere moeders het misschien niet toe, ook zij zullen waarschijnlijk geconfronteerd worden met de afwijzing van die humeurige pubers.

4. Wanneer je al te laat bent en het verkeer ook nog eens druk is

Geen enkele ouder is perfect, en iedereen is wel eens te laat met het ophalen van zijn kind. Maar het schuldgevoel wordt vaak tien keer erger als je ook nog eens in het verkeer vast komt te zitten of achter een extreem langzaam rijdende auto rijdt. Haal adem, want je kan de situatie toch niet veranderen en vergeet niet dat de bereidheid van kinderen om te vergeven één van hun sterktste eigenschappen is.

5. Wanneer je kind officieel niets met jou te maken wil hebben

Al lang voordat kinderen in hun tienerfase terecht komen, beginnen ze onafhankelijk te worden en willen ze dingen op hun eigen manier doen. En wanneer jouw hele wereld altijd om het idee dat je kind van jou afhankelijk is heeft gedraaid, kan het zijn dat je je eenzaam voelt. Maar probeer juist trots te zijn op zijn prestaties en onafhankelijke geest, in plaats je te concentreren op wat je samen niet meer doet of waar hij je hulp niet meer voor nodig hebt.

6. Wanneer je ’s nachts ligt te piekeren

Op de een of andere manier komen schuldgevoelens, stress, onzekerheden en zorgen altijd ’s avonds laat omhoog als je alleen met je gedachten en onzekerheden bent. Het is tijdens deze donkere uren makkelijk om overspoeld te worden door de achtervolgende twijfels en vergelijking. Maar hoewel het makkelijk is om de kleine mijlpalen en succesen over het hoofd te zien, verdienen deze zaken juist de erkenning.

7. Wanneer je schoonouders kritiek hebben op jouw opvoeding

Terwijl je altijd dacht dat je een extra paar handen om te helpen fijn zou vinden, ontstaat er juist het tegenovergestelde effect wanneer je schoonouders continue kritiek hebben op jouw manier van opvoeden. Maar ook al vind je hun aanwezigheid allesbehalve fijn, zorg ervoor dat hun kritiek je niet onzeker maakt. Waardeer ze om wie ze zijn en wat ze kunnen bieden, maar erken ook hun zwakke punten en beperkingen. En zolang je jezelf er maar aan herinnert dat jij de opvoeder bent van je kind – en zij dus niet – zal hun kritiek je veel minder raken.

8. Wanneer je kind vanwege pesterijen huilend thuis komt

De eerste keer dat jouw kind huilend thuis komt omdat een ander kind hem gepest heeft of pijn heeft gedaan, kan voor een ouder heel schokkend zijn. Het is voor ouders heel lastig om de pijn van hun kinderen te zien. Je wil automatisch je kind beschermen tegen iedere pestkop, waardoor je je ontzettend machteloos kan voelen. Het enige wat je kan doen is zijn gevoelens te erkennen en dit gebruiken als een leermoment hoe je met andere kinderen om moet gaan.

Bron: Popsugar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
8x eenzame momenten als moeder
Sluiten