Redactie
Redactie Uitstapjes en Vakantie 21 jun 2018

9x zó blijft het rustig op de achterbank

Ruziënde kinderen en steeds maar weer die vraag 'Zijn we er nou al?!' Helaas hoort ook dit vaak bij een vakantie met de auto. Deze negen tips zorgen voor een ontspannen vakantierit zonder heibel op de achterbank.

1. Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is stap één van een ontspannen reis naar de vakantiebestemming. Plan je route nauwkeurig voor vertrek en zoek van tevoren stops uit waar de kinderen even kunnen uitrazen in bijvoorbeeld een speeltuintje. Zorg er verder voor dat de auto goed is nagekeken, zodat je niet met pech langs de weg komt te staan. Zo voorkom je stress onderweg voor groot èn klein.

2. Betrek je kind bij de reis

Voor kinderen kan zo’n autoreis ontzettend lang duren. Het kan helpen om van tevoren aan je kind te laten zien hoe de reis gaat verlopen, door welke landen jullie reizen en waar jullie even gaan stoppen. Ook leuk: een aftelkalender voor onderweg of een ouderwetse landkaart waarop je kind de route kan volgen.

3. Plan de stops

Plan niet alleen waar je gaat stoppen, maar bespreek van tevoren met je kind wat jullie daar gaan doen. Dit schept duidelijkheid en vermijd je gezeur. Bovendien voorkom je zo dat je kind opeens moet plassen, terwijl de volgende stop pas over 80 kilometer is of dat er geen eetmogelijkheden zijn als iedereen enorme trek heeft.

4. Houd het ritme van je kind aan

Slaapt je kind 's ochtends graag uit? Maak hier gebruik van! Vertrek vroeg en zet je kind met pyjama en al in de auto. Zo zitten de eerste uurtjes er al op als hij echt wakker wordt. Rij je in een keer een lange afstand. Zorg dan op de normale bedtijd voor rust in de auto, zodat je kind in slaap kan vallen. Ook hiervoor geldt; alle tijd die je kind slapend doorbrengt onderweg is mooi meegenomen.

5. Neem voldoende pauzes

Niemand heeft er wat aan als de ‘chauffeur’ zit de knikkebollen achter het stuur. Neem dus voldoende pauze. Voldoende stops zijn ook belangrijk voor kinderen. Als ze even kunnen rennen en spelen, kunnen ze er daarna weer tegenaan. Maar zolang de chauffeur niet moe is en de kinderen rustig is het advies; gas erop. Des te sneller zijn jullie op dat heerlijke vakantieadres.

6. Niet proppen

Prop die ene koffer niet toch naast je kind op de achterbank, maar probeer zoveel mogelijk in de kofferbak te stoppen. Kinderen vinden het fijn om wat bewegingsvrijheid te hebben en klem zitten tussen twee koffers maakt ze niet vrolijker…

7. Lol op de achterbank

Iedereen heeft zin in de vakantie, dus een beetje lol in de auto is ook niet verkeerd! Houd de stemming erin met bijvoorbeeld het zingen van liedjes of leuke spelletjes zoals deze 12 spelletjes voor onderweg. Ook een aanrader: schaf speciale schermpjes met dvd-speler aan en pak een stapel dvd's in. Het is even een uitgave, maar het zorgt voor heel veel rust.

8. Beloon goed gedrag

Een lange autoreis is gewoon echt niet leuk voor kinderen. Een tijd niet klagen en rustig zijn mag dan ook zeker beloond worden. Dit kan door kleine cadeautjes die je van tevoren meeneemt of wat lekkers, maar ook gewoon zeggen; 'Wat doen jullie het goed!' is heel veel waard.

9. Geniet!

Zorg dat je zelf relaxed bent, anders nemen je kinderen dit negatieve gevoel over. Kortom, laat de stress van thuis los en geniet van de tijd die jullie samen als gezin hebben. Het is tenslotte vakantie, dus: ontspan!

Bron: hln.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
9x zó blijft het rustig op de achterbank
Sluiten