Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018

9x zo overleef je de tienerfase

Als je kinderen eenmaal in de tienerfase belanden dan heb je eindelijk weer tijd voor jezelf, toch? Inmiddels weet je beter.

Ook in de tienerfase zijn je kinderen nog steeds geen moraalridders, die alles precies doen zoals jij het wil. Wij hebben tien tips die ervoor zorgen dat jullie de tienerfase overleven, op een gezellige en pedagogisch verantwoorde manier.

1. Alle telefoons en tablets gaan ’s avonds uit

Zorg ervoor dat alle smartphones, tablets en computers daadwerkelijk uitgeschakeld en op een aangewezen plaats opgeborgen worden – waar ze ook blijven liggen. Op welk tijdstip dit gebeurt en op welke plek, kunnen jullie samen afspreken. Neem je tieners wel serieus in het maken van een plan en kom samen tot een afspraak die realistisch is. Benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees dan: Telefoon inleveren bij naar bed gaan

2. Accepteer slordige slaapkamers

Probeer alsjeblieft met de rommel in hun kamers te leven, want je zult geen schone kamer meer zien totdat ze het huis uit gaan. Oke, misschien is het wel handig om bepaalde persoonlijke hygiëne regels in te stellen over de badkamer en vuile was. Maar laat die kamer maar gewoon tot wat het is, gewoon deur dicht doen en je ogen er voor sluiten. Geloof ons: het is de ééuwige strijd niet waard.

3. Wees consequent met alles

Consequent met écht alles – met discipline, regels, avondklok, gewoon alles. Je moet stoppen met twijfelen. Want echt waar, geef je de slimmeriken één vinger dan pakken ze je hele hand. 'Consequent zijn, consequent zijn, consequent zijn' is de nieuwe mantra.

4. Eet samen

Dit is nog steeds heel belangrijk, en het is eigenlijk ook zo simpel. Een bijkomend voordeel is dat er ontzettend veel eetmogelijkheden zijn want tieners stoppen niet met eten. Terwijl zij genieten van jouw overheerlijke kunsten geef jij tegelijkertijd hier en daar nog even een verkapte levensles mee. Plus: als hun mond vol zit, kan jij eens even goed je opvoedkundige verhalen kwijt en kunnen zij geen weerwoord bieden. Briljant.

5. Accepteer privacy

Hoewel je natuurlijk bij elk aspect uit hun leven betrokken bent, wordt het nu langzaam tijd om dat niet meer te zijn. Je moet je kinderen de ruimte geven om zich terug te trekken, om geheimpjes te hebben en om met vrienden alleen te zijn. En onthoud: gesloten deuren betekenen niet dat ze niet meer van je houden – vat het niet te persoonlijk op.

6. Ga niet de discussie aan

NOOIT – want het is een eindigende cirkel van frustratie. Jouw nieuwe favoriete zin moet worden: 'Dit gesprek is voorbij.' Ze hebben namelijk toch altijd wel een weerwoord – zeker nu ze slimmer worden. Doe het jezelf niet aan, en ga de discussies gewoon niet aan.

7. Plan date-nights in

Wil je dat je kind zich meer openstelt naar jou? Meer vertelt wat hem of haar bezighoudt? Maak dan tijd vrij voor jullie tweetjes. Niet jij, je partner en je kind. Nee, echt alleen jullie twee samen. Stap samen in de auto en ga gewoon spontaan wat leuks doen. Winkelen, naar de bios, uiteten: het maakt niet uit wat. En dan gewoon wachten en hopen, hopen dat ze uit zichzelf een gesprek met je aangaan.

8. Geef ze een eigen bankpas

“Mam, mag ik geld voor schoenen?”, “ Mammaaaa, we gaan naar de bios mag ik tien euro mee?”. Probeer ze niet voor alles de pinpas van jullie gezamenlijke rekening mee te geven. Geef je dochter of zoon een eigen pinpas waar je bijvoorbeeld wekelijks zakgeld op stort. Zo leren zij beter de waarde van geld. 

9. Maak het thuis tienerproof

Het mag misschien een klein fortuintje kosten al die extra boodschappen die je telkens in huis haalt. Maar echt, het is het allemaal waard voor een plek waar tieners graag thuiskomen. Als je tieners graag thuis zijn, komen namelijk ook hun vrienden over de vloer, waardoor je hen ook een beetje beter leert kennen. Daarnaast zal je je verbazen over hoe open je kind zal zijn als jij rondhangt, terwijl hij aan het ‘chillen’ is met zijn vrienden.

Bron: Scarymommy 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
9x zo overleef je de tienerfase
Sluiten