Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Aanpak vader werkt niet

antwoord

Kleine kinderen hebben inderdaad leiding nodig. Op deze jonge leeftijd kunnen ze veel vrijheid en keuzes domweg nog niet goed aan. Het ene kind gaat er beter mee om dan het andere kind. 
Het lijkt erop dat jullie zoontje het prettiger en makkelijker vindt om wat meer gestuurd te worden en er onrustig van wordt als hij te veel vragen krijgt. Al kan ik zo natuurlijk niet inschatten of het vragen stellen het enige is waar je zoontje op reageert. 

De beste manier om daarachter te komen is om een tijdje te proberen het vragen stellen achterwege te laten en te zien of het dan beter wordt.
De vraag die ik interessant vind, is wat maakt dat je vriend het niet wil/kan doen? Dat het bij hem hoort, is mogelijk, maar hij zal toch in het belang van zijn kind – maar zeker ook voor zichzelf en de gezelligheid in huis – de knop om moeten willen en kunnen zetten en het eens moeten uitproberen. Soms heeft iemand daar meer voor nodig dan dat jij als partner dat zegt. Speelt er wellicht mee dat hij niet gelooft dat dat de oplossing is? Voelt hij zich onzeker naast jou, omdat het bij jou wel goed gaat? Vindt hij het moeilijk om iets als dit van jou aan te nemen? Soms helpt het om daar een opvoedcoach bij te halen, die er in zijn ogen écht verstand van heeft, uitlegt wat het belang ervan is en zegt dat dit een manier kan zijn. 

Wie weet kun je hem allereerst mijn ideeën meegeven:

  • Bespreek samen de voordelen van het aanpakken op een andere manier. Het is voor jezelf veel leuker als zijn zoontje blijer is wanneer je met hem bezig bent. Bovendien gaat alles dan veel sneller en makkelijker. 
  • Het helpt vaak als je de opdracht geeft in plaats van de vraag. Voor sommigen voelt dat als commanderen (wellicht voelt het voor hem zo), maar dat hangt af van de manier waarop je het zegt. Je kunt zeggen ‘nu schoenen aan’ of heel vriendelijk maar duidelijk: ‘Zo, en nu je schoenen aan.’
  • Je kunt in plaats van een vraag ook een keuze geven. Niet: ‘Wat wil je op je brood?’ Maar: ‘Wil je kaas of worst op je brood?’ Dat is voor kinderen makkelijker en voelt wellicht fijner voor je vriend.
  • Het werkt vaak ook goed om kinderen ergens doorheen te praten in plaats van steeds te vragen. Dan denk je eigenlijk met ze mee. Bijvoorbeeld: ‘Zo, we gaan naar beneden, schoenen aan, goed zo, jij helpt goed mee! Pakken we je jas, pak maar van de kapstok…’ enzovoort.
  • Het is heus niet zo dat je nooit vragen kunt stellen aan kleine kinderen, maar kijk wat het kind aan kan en waar het zich prettig bij voelt.
Reageer op artikel:
Aanpak vader werkt niet
Sluiten