Redactie
Redactie Geld 21 jun 2018

Aansprakelijkheidsverzekering voor je kind: belangrijk of niet?

Heeft je kind een aankoop gedaan zonder te betalen, schade gemaakt of een overtreding begaan? Dan ben je als ouder of voogd niet automatisch aansprakelijk. Maar in hoeverre kun je jouw aansprakelijkheidsverzekering hiervoor aanspreken?

Kinderen kunnen op verschillende manieren ‘schuld maken’, en in welke mate je kind hiervoor aansprakelijk is hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de soort schuld een rol, maar ook de leeftijd van je kind.

(Financiële) schulden door bestedingen

Als je kind iets koopt en daar niet voor betaalt, zoals tegenwoordig gemakkelijk online gebeurt, dan zal je kind meestal zelf voor de kosten op moeten draaien. Dit geldt ook als je kind geld heeft geleend van iemand, of als hij of zij rood staat bij de bank. Of een aankoop terug te draaien is, hangt af van het soort aankoop:

  • Als kinderen aankopen doen die bij hun leeftijd passen, zoals boeken, kleding of games, dan mag de verkoper ervan uitgaan dat hier toestemming voor is. Deze aankopen kun je dan ook niet terugdraaien.
  • Als kinderen ongewone dingen kopen, zoals een bank of een hond, dan kun je een aangetekende brief naar de verkoper sturen om de aankoop terug te laten draaien.

Over het algemeen mogen kinderen onder de 18 jaar geen (financiële) overeenkomsten aangaan zonder toestemming van zijn of haar ouders, maar deze regel is dus niet zwart-wit. Een aansprakelijkheidsverzekering is op deze schuld niet van toepassing.

Schade aan eigendom of letselschade

Als het om schuld door schade gaat, praten we over materiële schade (aan eigendom) en letselschade (aan de gezondheid). Of je als ouder of voogd aansprakelijk bent voor de schade die je kind aan een derde toebrengt, hangt voornamelijk af van de leeftijd van het kind. De wet onderscheidt 3 leeftijdsgroepen:

Kinderen tot 14 jaar
In dit geval ben jij als ouder of voogd aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Dit valt onder risico-aansprakelijkheid, en de kosten van de schade kun je vaak verhalen op je eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Kinderen van 14 en 15
Kinderen vanaf 14 jaar zijn in principe zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder of voogd in staat was het kind tegen te houden bij het aanrichten van de schade. Ouders zijn hierbij dus niet langer risico-aansprakelijk, maar schuldaansprakelijk. Je kunt de schade vaak verhalen op je gezinsaansprakelijkheidsverzekering.

Kinderen van 16 jaar en ouder
Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor de schade die zij aanrichten. Ook hier kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van je gezin.

Dat kinderen zelf aansprakelijk zijn, wil niet zeggen dat ze ook een eigen aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Bij veel verzekeraars kun je je kind (automatisch) meeverzekeren in je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Voorwaarde is meestal dat je kind thuis woont, of studerend en ongetrouwd op kamers woont.

Let op

  • Als je kind een motorrijtuig gaat besturen (zoals een auto of een brommer), dan moet je hier een aparte WAM-verzekering voor afsluiten. Dit is een wettelijk verplichte verzekering. Schade die je kind berokkent met een motorrijtuig zijn, net als bij volwassenen, niet te verhalen op een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Tot 14 jaar valt je kind onder risico-aansprakelijkheid, en kan het zijn dat ook als er opzet in het spel is, de aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoedt. Voor kinderen vanaf 14 jaar geldt over het algemeen dat bij schade bij opzet nooit vergoed wordt.

Lees alles over voogdij, gescheiden ouders, verzekeringen en andere juridische zaken op Rechtsinfo.nl.

Reageer op artikel:
Aansprakelijkheidsverzekering voor je kind: belangrijk of niet?
Sluiten