Redactie
Redactie Alimentatie 19 jun 2018

Aantal wanbetalers alimentatie verdubbeld

Uit cijfers van het Landelijk Bureau Innig Onderhoudsbijdragen (LBIO) blijkt dat het aantal wanbetalers van kinder- of partneralimentatie sinds 2008 bijna is verdubbeld.

Cijfers

In 2008 kwamen bij het LBIO 7.706 verzoeken binnen om achterstallige alimentatie te innen. Vorig jaar was dit aantal meer dan het dubbele, namelijk 14.512. Alleen vorig jaar was er nog een kleine daling, blijkt ook uit de cijfers. Dit komt waarschijnlijk doordat ze sinds vorig jaar een adviesfunctie hebben opgericht, zodat ze mensen voor kunnen lichten over hun aanvraag. Sindsdien is de drempel iets hoger, dus de mensen die nog wel een klacht indienen, denken er wat bewuster over na.

Volgens Leo de Bakker, directeur van het LBIO, is het vaak zo dat het voor kinderen schadelijk is als er niet betaald wordt. “De kinderen krijgen daar toch wel vaak wat van mee, maar niet altijd.”

In Staphorst geen wanbetaler

Door de cijfers komt ook naar voren dat er in 2013 in Staphorst geen enkele wanbetaler woonde. In deze gemeente ligt het scheidingspercentage ook uitzonderlijk laag. In de gemeentes Gennep, Spijkenisse en Bellingwedde wonen relatief veel wanbetalers van alimentatie. Daar wonen per 10.000 inwoners 17,8, 17,7 en 16,5 wanbetalers. In de vier grootste gemeentes van Nederland nemen de getallen sinds 2010 juist af. In Utrecht daalde het aantal zaken zelfs met ruim 10 procent.

Berekening

Waarom lopen zoveel mensen achter met betalen? Dit komt doordat ze financiële problemen hebben, maar daarnaast zijn er ook veel die het niet eens zijn met de hoogte van de alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. De Bakker: “Om dat te veranderen, moet je weer naar de rechter. Dat kost al snel een paard duizend euro.” Daarom pleit de directeur voor een berekening die makkelijker is. Nu is het al snel lastig te toetsen of dat bedrag wel klopt.

Duwtje in de rug voldoende

Het LBIO weet vaak wel de achterstand snel op te lossen; in 70 tot 75 procent van de gevallen is een duwtje genoeg om ervoor te zorgen dat de alimentatie binnen 1 tot 2 maanden weer betaald wordt. Bij de 25 tot 30 procent waar dit niet lukt, wordt het moeilijker.

Reageer op artikel:
Aantal wanbetalers alimentatie verdubbeld
Sluiten