Redactie
Redactie Fietsen 21 jun 2018

Acht kinderen per dag met voetjes in spaken

In 2012 en 2013 kwamen dagelijks acht kinderen met hun voeten tussen de spaken van een fiets. Dat komt neer op gemiddeld 2800 kinderen per jaar.

Ccoassistent chirurgie Karlijn Janssen en traumachirurg Ger van Olden publiceerden deze cijfers deze week in het vakblad Medisch Contact. Ze schrijven dat de spaakongelukken minder onschuldig zijn dan ze lijken. Een kwart tot een derde van de slachtoffertjes loopt een botbreuk op. Bij sommige kinderen treedt daarbij zelfs schade op aan de groeischijven in de benen, die belangrijk zijn voor de botgroei van kinderen.

Andere feiten

De gemiddelde duur van de behanding van een spaakongeluk is 17,4 dagen en de kosten per slachtoffer bedragen gemiddeld 700 euro, wat neerkomt op een bedrag van 2 miljoen per jaar.

Kinderzitjes

Het aantal nare spaakongelukken zou afnemen als meer fietsen zijn voorzien van goedgekeurde kinderzitjes, hardplastic beschermplaten of fietstassen, menen Janssen en Van Olden. Volgens de artsen is het belangrijk dat artsen ouders wijzen op het belang van een goede bescherming op de fiets. Niet alleen van hun eigen fiets, maar ook die van de oppas, zus, opa of oma. Want heel wat ongelukken gebeuren als kinderen bij hen achterop zitten.

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Acht kinderen per dag met voetjes in spaken
Sluiten