Redactie
Redactie ADHD 22 jun 2018

ADHD: de stuiterbal en de vlinder

De stuiterbal is erg druk in de klas. Hij stuitert wat rond, is af en toe irritant of springt in iemands gezicht, dat hoort nou eenmaal bij de stuiterbal. Hij is snel hyper en dat vinden mensen soms vervelend, maar de stuiterbal kan er niet veel aan doen. De stuiterbal wordt er zelf soms helemaal gek van om een stuiterbal te zijn en zou graag even stil blijven zitten, maar als je een stuiterbal eenmaal hebt aangeraakt stuitert hij maar door en stopt niet gauw meer.
Het is ook heel leuk om een stuiterbal te zijn. Hij is erg speels en vrolijk, maakt er altijd wel wat van en komt op plekken waar niet iedereen kan komen. Dat je bijvoorbeeld onder een kast rolt en dan van alles tegenkomt.

Maar thuis ben ik meer een vlinder, dromerig en creatief. Een vlinder is een teer dier en erg gevoelig, dat is bij mij ook zo. Ik neem gauw dingen over van anderen zoals verdriet of boosheid en dat is soms erg vervelend. Ik kan niet zo goed tegen opgesloten zitten en alleen maar moeten luisteren. Ik ben meer van de activiteiten, daar kan ik mezelf beter in kwijt. Dan kan ik wat doen en hoef ik niet de hele tijd stil te zitten. Als ik thuis ben ga ik graag op mijn kamer knutselen en sluit ik mezelf helemaal af.

De vlinder heeft ook wat gemeen met de stuiterbal. De vlinder vliegt hier en daar een beetje rond, net als een stuiterbal. Alleen heeft een vlinder meer controle over waar die naar toe vliegt. Stuiterballen en vlinders zijn meestal heel kleurrijk en zien er mooi uit. De stuiterbal kan dingen heel anders ervaren dan gewone mensen en kan er veel positiever over zijn. De gevoelige kant van de stuiterbal en de vlinder komen niet echt samen; een vlinder is teer, kan niet goed tegen aanraking en gaat snel kapot maar een stuiterbal kun je prima aanraken en je kan er zelfs mee gooien!

Op school zou ik meer een vlinder willen zijn, stil en oplettend. Ik ben vaak heel druk en dat hoor ik ook van docenten, die kunnen zich er volgens mij aan ergeren. Ik let dan soms niet zo goed op in de lessen en krijg niet altijd alle stof mee. En dat zie je soms terug in mijn cijfers. Ik baal ik ervan dat de leraren de vlinder in mij niet zien maar alleen maar de stuiterbal. Ik hou nou eenmaal niet zo van de hele tijd saai stil zitten en niks mogen doen. Ik ben best negatief gaan denken over de stuiterbal omdat ik op school heel vaak te horen krijg dat ik te druk ben en dat leraren daar niet goed tegen kunnen. Ik snap wel dat het vervelend kan zijn, maar ik word er constant aan herinnerd en zo voelt het alsof ik mezelf moet veranderen en dat wil ik niet!

Ik ben tevreden over wie ik ben. Maar hopelijk kan ik wel wat oplettender worden dat zou ik af en toe wel fijn vinden. Dat ik alle stof mee krijg en niet maar de helft. Dan ben ik een vrolijke vlinder in de klas en daarbuiten een gekke stuiterbal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
ADHD: de stuiterbal en de vlinder
Sluiten