Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018

ADHD: Zelf plannen

Nu ik de diagnose ADHD heb, ben ik met een heleboel dingen al geholpen. Ik heb medicatie gekregen, omdat ik zo druk in mijn hoofd was, en ook op school zijn er afspraken gemaakt. Als ik me heel erg druk voel, mag ik bijvoorbeeld even een rondje buiten rennen. Dat ziet er vast gek uit, maar het helpt. Hierdoor kan ik even mijn energie kwijt. Als ik dan terugkom in de klas, ben ik een stuk rustiger en dat is heel erg fijn.

Maar nu wil ik het hebben over plannen. Dat is iets waar ik veel moeite mee heb. Volgens mij hoort dit ook een beetje bij ADHD.

Ik kan niet goed inschatten wanneer ik moet beginnen met leren en ik kan niet zo goed overzicht houden over wat ik moet doen, hoeveel ik moet doen en hoe lang ik daar mee bezig ben. Mijn ouders weten dat wel en raken soms een beetje gestrest omdat ik het allemaal niet overzie. Oepsie.

Ik ben net begonnen met een cursus om zelf te leren plannen. Dat is heel handig. Ik heb nu één sessie gehad en ik wil graag vertellen wat ik eraan heb gehad. Nou daar gaan we.

Ik heb een werkboek gekregen met daarin allerlei methodes om zelf te leren plannen, speciaal voor kinderen met ADHD. Het is een leuk boek. Je begint met het stellen van vijf doelen die je wilt bereiken. Er staan een aantal voorbeelden in het boek maar je mag ze uiteraard ook zelf verzinnen.

Een van mijn doelen is bijvoorbeeld: mijn kamer opruimen en hem netjes houden. Ik heb meestal – eigenlijk altijd – een erg rommelige kamer waardoor ik er niet zo goed kan werken. Want als ik dan op mijn kamer huiswerk wil maken en op een skippybal aan mijn bureau zit, zie ik bijvoorbeeld een papiertje liggen om een leuk tekeningetje op te maken. Of ik zie frutseltjes en kraaltjes waar ik mee ga spelen. Dat is natuurlijk niet zo handig.

Omdat ik me boven op mijn kamer niet kan concentreren, ga ik steeds vaker beneden zitten. Maar als ik pech heb, zit mijn broertje daar tv te kijken en dat werkt ook niet zo goed samen met concentreren. Maar ik dwaal af; dat gebeurt mij nou altijd

Het is een boek waar ik veel van leer. Ik moet bij ieder doel in een percentage aangeven van hoe ik denk dat het gaat lukken. Als ik honderd procent zeg, weet ik zeker dat het gaat lukken. Maar bij nul procent weet ik al dat het geen zin heeft om dat als doel te stellen, omdat ik eigenlijk al weet dat het niet gaat lukken. Als doel stellen dat ik mijn broertje altijd lief vind, is bijvoorbeeld niet haalbaar, haha.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
ADHD: Zelf plannen
Sluiten