Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018

Af en toe een pilletje

Veel ouders reageren boos of paniekerig  als hun kind drugs gebruikt. Zo niet mijn vriendin Roos, die vertelt opgetogen: ‘Sanne drinkt bijna niet, ze gebruikt alleen af en toe een pilletje.’ Sanne is 18 en al het huis uit. Je rol als moeder is dan natuurlijk anders, daar kan ik (nog) niet over meepraten. Maar ik vraag me wel af: hoe ga je handig om met ecstasy-gebruik van je kind? Roos ziet geen aanleiding voor bemoeienis. ‘Joh, in onze tijd had je cannabis, nu is dat ecstasy,’ spreekt ze me moederlijk toe.

Aan de ene kant bewonder ik Roos, die niet als een boeman reageert. En zo’n goede relatie heeft met haar dochter dat die open is over haar experimenten met mdma. Veel jongeren zouden graag met hun ouders over drugs praten, maar een open gesprek is vaak niet mogelijk. Ik vind Roos wel erg laconiek. Zo gewoon is ecstasy-gebruik niet en zo onschuldig ook niet. De laatste jaren nemen de gezondheidsproblemen met ecstasy toe, waarbij de steeds hogere dosis mdma per pil waarschijnlijk een belangrijke rol speelt. Helemaal voor iemand als Sanne, een dun en klein meisje, is die sterke ecstasy een risico.

Gelukkig is Sanne behoorlijk verstandig. ‘Ze heeft alles wat los en vast zit gelezen over de risico’s, weet precies wat je wel en niet moet drinken, wanneer je even rust moet nemen. Een van haar vrienden laat de pillen testen, dus ze weten wat erin zit,’ vertelt Roos, met enige trots. Tja, als je dochter ecstasy gebruikt, dan wil je graag dat ze dat zo verantwoord mogelijk doet, zoals Sanne. Maar het lijkt wel alsof moeder en dochter denken dat daarmee alle risico’s zijn uitgebannen. En zo simpel is het niet.

Vanuit het Trimbos-instituut lichten we jongeren die drugs gebruiken voor hoe ze de risico’s daarvan kunnen beperken. Uitsluiten kun je die risico’s niet, benadrukken we altijd. Vaak wordt namelijk gedacht dat vooral vervuilde pillen verklaren waarom jongeren na ecstasy-gebruik op de eerste hulp belanden of komen te overlijden. Of dat het gaat om heel onverstandige gebruikers. Dat klopt lang niet altijd. Ondanks zuivere pillen, lage doseringen en goede voorzorgsmaatregelen gaat het soms mis.

Heb je als ouder invloed op het ecstasy-gebruik van je kind? Ik ga te rade bij mijn collega Nathalie van de Drugs Infolijn. Zij krijgt regelmatig vragen van bezorgde ouders. Nathalie: ‘Met een puber kun je afspraken maken die aansluiten bij de spelregels over alcohol. Bijvoorbeeld: “Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e.” Niet elke puber zal zich daar braaf aan houden, maar ze nemen het toch mee in hun achterhoofd. Het draagt bij aan hoe zij zelf over drugsgebruik denken. En aan waar zij de grens trekken.  Ouders van jongvolwassenen adviseren we vooral het gesprek aan te gaan. Je kunt daarin natuurlijk je zorgen uitspreken, en advies geven. Maar daag je kind vooral uit om na te denken hoe hij of zij met drugs wil omgaan.’  

Een goed geïnformeerde ouder wordt eerder serieus genomen door een kind. Daarom maakten Nathalie en ik een kort filmpje over de 5 dingen die je als ouder moet weten over ecstasy. Dat filmpje, meer informatie en opvoedtips zijn te vinden op drugsinfo.nl/XTC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Af en toe een pilletje
Sluiten