Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 6 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

5 tips voor een goed afscheid bij het zomerkamp

Oké, dus je hebt alle voordelen en nadelen van een zomerkamp voor je kind afgewogen. Je hebt geboekt en nu is het moment daar: je kind gaat op kamp. Hoe zorg je voor een goed afscheid bij het zomerkamp?

Het gaat net even wat anders dan op het schoolplein.

Een goed afscheid bij het zomerkamp

De eerste keer op zomerkamp gaan is een onvergetelijke mijlpaal voor je kind. En hopelijk zo leuk dat je bij terugkomst alvast een kamp voor volgend jaar kunt boeken. Maar zoveel dagen en nachten van huis zijn, dat kan voor zowel kind als ouder wennen zijn. Met deze tips zorg je voor een goed afscheid bij het zomerkamp.

1. Praat over het naderend afscheid

Veel ouders geloven in de strategie ‘wat niet weet, wat niet deert.’ Zolang ze zelf niet over het naderend afscheid beginnen, zal het kind er ook geen stress door ervaren.

Mispoes. Juist als je er níet over praat kan dit je kind zorgen baren. Een quasi-nonchalante houding zoals ‘dat zien we op het moment zelf wel’ of ‘we moeten het niet groter maken dan het is’ kan het onbedoelde effect hebben om je kind nerveus te maken. Vraag juist, zij het subtiel, af en toe in de weken voorafgaand aan het kamp, hoe je kind erover denkt.

Zomerkamp of niet: dit zijn alle voordelen (én nadelen) voor ouder en kind

2. Doe een oefenrondje

Wist je dat heimwee vooral toeslaat in de avond, omdat je kind dan geconfronteerd is met het uitblijven van de vaste slaaproutine? Ga er maar vanuit dat op een zomerkamp de slaaproutine helemaal anders is. Daarom doe je er verstandig aan om je kind kennis te laten maken met het onbekende. Je kunt bijvoorbeeld je kind thuis laten slapen in een slaapzak, op een luchtbed, of in een tentje in de tuin. Ook kan je kind alvast uit logeren gaan bij opa, oma of een neefje of nichtje.

3. Maak gebruik van de rondleiding

De meeste ‘kamp-angst’ die kinderen ervaren, heeft te maken met een heel natuurlijke angst voor het onbekende. Samen de locatie checken, op voorhand of bij aankomst, kan een hoop angst en verwachtingen wegnemen. Loop samen rond, bekijk de slaapzaal, de bedden, de wc’s en breek alvast het ijs met de kampleiders. Hierdoor voelt je kind zich sneller op zijn gemak.

4. Geef een transitieobject mee in de tas

Kinderen die oud genoeg zijn om mee op zomerkamp te gaan, die voelen zich vast ook te oud voor een knuffel. Toch kan een transitie-object juist het afscheid op een zomerkamp makkelijker maken. Zoek daarom samen naar iets discreter dan een teddybeer of knuffel. Een snufje parfum, een t-shirt, een foto of een handgeschreven briefje.

Ook kun je meerdere briefjes met lieve boodschappen her en der in de bagage verstoppen. Zo kan je kind op zoek gaan naar lieve woorden als hij je mist.

5. Zorg voor rozengeur en maneschijn

Geuren, herinneringen en emoties zijn nauw met elkaar verbonden in onze hersenen. Dat is een wapenfeit dat het afscheid bij een zomerkamp zomaar eens makkelijker kan maken. Was alle items die je kind meeneemt naar kamp met een dikke portie wasmiddel of wasverzachter, zodat zijn kleding en beddengoed lekker naar thuis ruikt. Of maak gebruik van ehitische olie waarmee je het beddengoed besprenkeld. Zo’n geur werkt vaak ook kalmerend. Zorg er wel voor dat je die nieuwe lavendelolie al een paar weken van tevoren in huis gaat gebruiken.

6. Bespreek heimwee

Heimwee is niets vreemd. Maar heimwee is ook iets waar kinderen niet altijd zelf iets aan kunnen doen. Het is een gevoel van gemis en verdriet dat ineens kan komen opzetten. Als je dit uitlegt aan je kind, kan hij zijn eigen heimwee herkennen en accepteren. Bespreek samen met je kind wat hij kan doen zodra hij heimwee heeft; praten met de kampleiding, zijn knuffel pakken of een briefje naar huis schrijven. Bij echte heimwee kun je een aftelkalender meegeven met het aantal nachtjes waarna hij weer thuis slaapt.

7. Maak er een feestje van

We zeiden het al; het eerste zomerkamp van je kind is een onvergetelijke ervaring. Vergeet daarom niet om er een feestje van te maken. Feliciteer je kind met deze bijzondere stap, geef een traktatie mee en strooi desnoods met confetti.

Tessa (35): ‘Mijn dochter heeft heimwee, daarom gaan we niet op vakantie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.