Afspraak over computertijd is voor stiefkind anders dan voor eigen kind

antwoord

Normaal gesproken vind ik het een prima idee om voor kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd dezelfde afspraken te maken rond bijvoorbeeld computergebruik. 
Wanneer kinderen deels bij de ene ouder wonen en deels bij de andere, kan dit natuurlijk wel voor wat verzet zorgen als de afspraken strenger zijn dan bij de andere ouder. Maar als je toelicht waarom de afspraken gelden, de kinderen mee laat denken over de invulling – jij bepaalt dan de randvoorwaarden – en er helder en consequent mee omgaat, komt het uiteindelijk meestal wel goed.

Natuurlijk is het meest ideaal voor kinderen dat de afspraken overal gelden, maar dat is niet altijd haalbaar. 

Voor jongeren met een vorm van autisme heeft de computer vaak meerdere functies. Naast schoolwerk en de gebruikelijke spelletjes en zo, is het vaak ook hun rustpunt en is het voor hen makkelijker om sociale contacten te onderhouden via de computer dan in het echte leven. Dat lukt ze vaak minder goed. Via msn of bijvoorbeeld Facebook is dat een stuk veiliger en overzichtelijker voor ze. Daar komt in zijn geval nog bij dat de face to face contacten met klasgenootjes lastiger zijn omdat iedereen ver weg woont. 

Natuurlijk kun je ook bij kinderen met een vorm van autisme zorgen dat er afspraken zijn, zodat de computer niet de hele dag aanstaat. Ik denk wel dat het goed is om voor hem wat soepelere afspraken te maken dan jezelf graag zou willen en dan je met de andere kinderen maakt. Dat is ook prima uit te leggen aan de andere kinderen. Helder erover zijn en toelichten. En het een beetje meer op elkaar afstemmen zodat het niet te veel afwijkt, dan accepteren ze het vast wel. 

Je kunt er ook voor kiezen om op deze weekenden en vakantiedagen voor jouw zoon de tijden ook wat ruimer te maken. Dat kun je prima ‘verkopen’, omdat het in het weekend is. 
Maak goede afspraken over wanneer de computer echt uitgaat en wat de voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld: huiswerk af, kamer eerst opruimen, afwisselen met (buiten)spelen.
Bespreek met elkaar dat de regels op de gezamenlijke dagen iets anders zijn dan doordeweeks bij jullie, omdat de zonen van je man andere afspraken gewend zijn. Dat past misschien ook wel een beetje bij de wisselingen binnen een samengesteld gezin.

Reageer op artikel:
Afspraak over computertijd is voor stiefkind anders dan voor eigen kind
Sluiten