Redactie
Redactie Aften 21 jun 2018

Aften

antwoord

Aften zijn pijnlijke ontstekingen in de mond die voornamelijk pijnlijk zijn bij het eten van droog voedsel. Ze zijn meestal grijs/wit van kleur met een rode rand eromheen. De plaatsen waar aften het meest voorkomen zijn het wangslijmvlies en de tong.
Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waardoor aften ontstaan. Er wordt vaak gezegd dat het te maken heeft met vitaminegebrek of stress, maar hier bestaan geen bewijzen voor. Pubermeisjes hebben wel vaker last van aften net voor hun menstruatie.
Wanneer aften ontstaan tijdens een ziekteperiode (bijvoorbeeld bij koorts of griep) kan het ook zijn dat de pijnlijke blaasjes worden veroorzaakt door een herpes virus (koortsuitslag). Het herpes virus zit vooral op het gehemelte.

Gemiddeld genezen aften binnen 14 dagen en omdat er nooit een duidelijke oorzaak voor te vinden is, is behandeling ook moeilijk. Zijn er veel pijnklachten? Dan kan de huisarts een vloeistof voorschrijven die verdooft. Wordt die vloeistof 10 minuten voor een maaltijd aangebracht, dan wordt het eten wat minder pijnlijk. De apotheek verkoopt ook mondspoelingen die de pijn iets minder kunnen maken. Maar geen van deze middeltjes versnelt de genezing.

Overigens zou ik het kapot bijten van de aft niet zo snel aanraden. De pijn kan dan wel minder worden, maar de genezing duurt langer en bovendien bestaat de kans dat er littekenweefsel ontstaat.

Reageer op artikel:
Aften
Sluiten