Agressie naar vriend

antwoord

Voor kinderen kan de verandering die een nieuwe partner met zich meebrengt heel groot en/of moeilijk zijn. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie gegaan is, maar vaak gaat er al veel vooraf aan de scheiding en dat heeft op een kind een behoorlijke impact – hoe goed je het ook probeert te regelen. Als er dan ook een nieuwe partner bijkomt die voor het gevoel van het kind de plek van papa of mama inneemt, kan dit voor een lastige periode zorgen. 
Om te voorkomen dat het misgaat kun je een aantal dingen doen (sommige adviezen zijn wellicht niet meer van toepassing, andere hebben jullie misschien al gedaan):

  • Wacht met het introduceren van een nieuwe relatie tot je er zeker van bent dat het een echte kans van slagen heeft. Zeker als er meerdere korte relaties of dates zijn is het niet aan te raden een kind hier steeds ‘mee op te schepen’
  • Bouw de relatie rustig op. Eerst een paar keer kort afspreken op bijvoorbeeld neutraal terrein, dan thuis maar zonder te blijven slapen en als het oké verloopt kun je het zo langzaam opbouwen.
  • Geef kinderen de tijd om te wennen. Vertel je kind duidelijk dat de persoon nooit de plek van papa of mama inneemt en niet die rol overneemt.
  • Probeer als nieuwe partner langzaam in te voegen bij het kind. Toon interesse in de dingen waar hij van houdt en probeer hier een beetje deel van uit te maken. Doe af en toe iets met het kind alleen, luister echt naar hem en speel echt met hem. Zo leer je elkaar kennen en – ook heel belangrijk: zo krijgt het kind het gevoel dat je niet alleen een indringer bent die voor de moeder komt.
  • Zorg ervoor dat je nieuwe partner het opvoeden in huis aan jou overlaat, zeker de eerste tijd. Jij bent zijn moeder. Sommige kinderen (en zo lijkt jouw zoon ook) zijn hier heel gevoelig voor. Natuurlijk mag je vriend ingrijpen als hij agressie vertoont, maar jij bent degene die de consequenties bepaalt en de regels en grenzen stelt.
  • Hoe vervelend het gedrag ook is, het is wel te begrijpen. Daar begint het dan ook: toon begrip en verwoord de gevoelens van je kind. Die gevoelens mogen er altijd zijn – hoe graag jij ook wilt dat hij het leuk vindt – maar niet elk gedrag wat hij daarbij vertoont. ‘Agressie willen wij hier niet in huis. Als we iets niet fijn vinden dan zeggen we dat.’ Laat hem weten dat je snapt dat het moeilijk voor hem is en dat hij eraan moet wennen. Straffen heeft meestal weinig zin. Je kunt beter met hem samen kijken hoe hij er anders mee kan omgaan.

Ik raad je aan een tijdje te observeren en te noteren wanneer het wel en wanneer het niet goed gaat. Wat gaat daaraan vooraf, wat gebeurt er op het moment zelf en hoe gaan jullie en hij ermee om. Dit observeren levert je heel veel informatie op en leidt ook naar de beste manier om ermee om te gaan. Wellicht ontdek je dat het misgaat als je vriend onverwacht komt, of als hij steeds ‘papa-dingen’ doet of overneemt, of als jullie (te) veel aandacht voor elkaar hebben et cetera. Door dit te weten kun je nadenken over de beste aanpak. 

Hoe dan ook: geef het de tijd en blijf het ook vanuit je kind zien. Het is nou eenmaal erg wennen voor sommige kinderen als er een nieuw iemand bijkomt in jullie domein. Reageer dus niet te boos, geïrriteerd en met straf, dat werkt alleen maar averechts. Begrip, aandacht en duidelijk aangeven wat wel mag (het moeilijk vinden) en wat niet (agressie vertonen) werkt waarschijnlijk veel beter.

Reageer op artikel:
Agressie naar vriend
Sluiten