Redactie
Redactie Gamen 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Agressief spel aanschaffen?

antwoord

Wat een lastige keuze toch altijd weer: vasthouden aan je eigen idee of meegaan met wat andere ouders doen. Ik heb het idee dat veel ouders dingen waar ze eigenlijk niet achter staan toch toestaan, omdat het bij vriendjes en vriendinnetjes van hun kinderen wel mag. Soms uit angst dat de kinderen anders alleen nog maar elders spelen, soms uit angst dat we geen leuke ouders meer zijn en vaak omdat je twijfelt aan je eigen keuze. Het zou heel veel schelen als iedereen weer gewoon doet waar hij zelf achter staat en niet meegaat met de meute. Maar ja, daar schieten jullie nu natuurlijk niks mee op. 
Het mag duidelijk zijn: ik vind dat ouders hun eigen keuze moeten maken, daarvoor moeten gaan en dit vervolgens moeten volhouden. Twijfel je, dan voelt een kind (zeker een puber) ruimte en blijft hij waarschijnlijk doorzeuren. 

Naast je eigen keuzes maken is het natuurlijk wel belangrijk dat je die keuzes weloverwogen neemt. Hier kan ik wel wat tips bij geven:

  • Luister écht naar je kind. Waarom wil hij dit spel zo graag spelen en hebben? Wat vindt hij er leuk aan? Ziet hij zelf in dat er veel agressie in voor komt, hoe ziet hij dat? Kan hij dat van de werkelijkheid loskoppelen, is hij daar reëel in? 
  • Geef aan dat je begrijpt dat hij net als zijn vrienden dit spel graag wil aanschaffen. Dat kun je je voorstellen. Het probleem is alleen dat jij het waarschijnlijk geen geschikt spel vindt voor een jongen van zijn leeftijd. Voordat je al je argumenten geeft, kun je hem zeggen dat je er goed over gaat nadenken en je erin gaat verdiepen. Hij weet zo dat je er echt serieus over nadenkt en het afweegt.
  • Ga vervolgens eerst op onderzoek uit: wat is de leeftijdsgrens van dit spel? Speel het zelf eens of zoek op internet wat het precies inhoudt. Vraag bijvoorbeeld of een vriendje het eens meebrengt, zodat je kunt meekijken wat het is en kunt beoordelen of jij het geschikt vindt of niet. Probeer het spel te bekijken door de ogen van een puber. Dat wij veel dingen agressief en vreselijk vinden, is al snel zo, maar is dit echt een naar en te agressief spel? 
  • Verder kun je het karakter van je zoon laten meewegen. Is hij een jongen die snel de sensatie en spanning opzoekt in het dagelijks leven? Laat hij zich door anderen beïnvloeden of staat hij voor zijn eigen mening? Heeft hij een fysieke/agressieve inslag? Of is hij een rustige, zachtaardige, nadenkende jongen?
  • Heb je besloten dat je het toch goed vindt, dan kun je heel goed duidelijke afspraken maken over het spel. Hoe vaak mag hij het spelen en hoe lang? Wanneer is het klaar (bijvoorbeeld als je merkt dat hij er agressiever van wordt)?
  • Heb je besloten dat je het niet of nog niet geschikt vindt, dan is het heel belangrijk dat je dat duidelijk en met goede argumenten communiceert naar je zoon. Toon begrip voor zijn teleurstelling, maar blijf heel resoluut. Gaat hij (nu of later) erover in discussie, dan kap je dat af met: ‘Ik heb mijn standpunt heel duidelijk gemaakt en onderbouwd, nu ga ik er niet meer over in gesprek. Het komt hier niet in huis. Punt.’ Dat is de enige manier om het onderwerp snel te laten rusten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Agressief spel aanschaffen?
Sluiten