Redactie
Redactie Lesmethoden 21 jun 2018

Al kunnen lezen bij start groep 3

antwoord

Uit je verhaal blijkt dat jullie zoon helemaal toe is aan groep 3. Hij kan al wat lezen en is ook met cijfers bezig. Spellen, hakken en plakken, optellen boven het tiental… het zijn allemaal delen van de stof die wordt aangeboden in groep 3. 

Het komt vaak voor dat kinderen die snakken naar groep 3 al veel eerder bezig gaan met lezen en rekenen. In de kleuterklas wordt dit ze vaak al spelenderwijs aangeboden. Kinderen uit groep 2 krijgen al 16 letters met hun klank aangeboden. Ze kunnen daar aardig wat woorden mee vormen.
Het gevolg is dat er verschillende kinderen bij de start in groep 3 al woordjes en zinnetjes kunnen lezen. Maak je geen zorgen! De methode in groep 3 sluit aan bij deze verschillen in ontwikkeling. Je zoon zal zeker niet de enige zijn en meestal genieten deze kinderen, zeker het eerste half jaar, enorm van alle stof die aangeboden wordt. Binnen de kortste keren lezen ze boekjes en rekenen als de beste. De kunst voor de leerkracht is om ze te blijven uitdagen. 

Wat kun je als ouder doen ?

  • Ga níet beginnen met avi 1 boekjes! Er gaat een oefenperiode aan vooraf, die je niet moet overslaan. Het zal je zoon frustreren terwijl dit echt niet nodig is. Ik raad je in dit geval aan geen leesboekjes aan te bieden als je zoon daar niet zelf om vraagt.
  • Wil je kind toch bezig zijn met letters, geef hem dan een schrift met potlood en laat hem de letters en woordjes schrijven die hij zelf bedenkt. Laat hem ze voorlezen en prijs hem voor alles wat hij al kan.
  • Ook sommetjes maken is leuk als hij ze zelf bedenkt. Of geef hem een rekenmachientje om sommen te maken. Dat vinden kinderen een leuk spelletje, want ze kunnen zichzelf controleren.
  • Er is software verkrijgbaar die kinderen spelenderwijs laat oefenen met cijfers en letters. 
  • Zoek de uitdaging ook eens in andere zaken. Begaafde kinderen hebben vaak een heel brede interesse. Ga met je zoon een middagje naar de bibliotheek of naar een museum. 
  • Op www.hetklokhuis.nl kan je zoon over allerlei onderwerpen afleveringen terugkijken. Laat hem zelf de zoekbalk invullen met een onderwerp naar keuze. Schrijf het eventueel voor hem op een briefje zodat hij het na kan typen. 

Het probleem van de woedeaanvallen die je zoon heeft, zou kunnen voortkomen uit zijn behoefte aan uitdaging, maar er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen. Het is verstandig om dit op school, of bij je huisarts bespreekbaar te maken en eventueel hulp in te schakelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Al kunnen lezen bij start groep 3
Sluiten