Redactie
Redactie Alcoholgebruik 21 jun 2018

Alcoholvergiftiging

antwoord

Je dochter zo in het ziekenhuis aan te treffen is natuurlijk verschrikkelijk. Bovendien vraag je je ongetwijfeld af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er spelen nu een aantal dingen mee:

  1. De heftige beelden van het ziekenhuis en wat er had kunnen gebeuren laten je niet los.
  2. Angst dat dit nogmaals gebeurt of dat ze (te veel) drinkt.
  3. Je vertrouwen in haar is weg.

Het is goed om te lezen dat jullie dochter zich na afloop flink schaamde. Is ze er zelf ook erg van geschrokken? Dringt het tot haar door wat er had kunnen gebeuren? Je zult ongetwijfeld de neiging hebben (en dat wellicht ook al gedaan hebben) om haar alsmaar flink de waarheid te vertellen, te waarschuwen en te gaan preken. Logisch, maar het heeft meestal minder effect dan het gesprek open aangaan en je meer vragend dan oordelend op te stellen. Veel meer kans dat ze met je praat (zoals ze anders blijkbaar ook doet). 
Voor haar is het natuurlijk moeilijk en confronterend om erover te praten dus een beetje puber wil dat niet en wijst je op zo’n moment af. Door daar gelijk mee te beginnen (‘ik kan me voorstellen dat je denkt daar heb je die zeurmoeder weer, ik heb er geen zin in’) toon je begrip en open je de mogelijkheid tot een gesprek. Vervolgens geef je aan dat dat logisch is, maar dat ze vast ook begrijpt dat jullie na deze gebeurtenis goede afspraken moeten maken. Als je je vervolgens niet oordelend en negatief opstelt, maar begripvol en vanuit je eigen gevoel reageert (‘ik vind het moeilijk je nu te geloven, dat zal tijd kosten, ik ben er erg van geschrokken om je zo out te zien’) is er hopelijk een ingang tot gesprek.

Laat haar weten dat het tijd zal kosten dit beeld kwijt te raken en ook om haar weer te vertrouwen. Vraag haar met interesse:

  • Hoe ze nu zelf over alcoholgebruik denkt. 
  • Of ze het niet moeilijk zal vinden als anderen wel drinken, hoe zou ze dat aanpakken?
  • Wat zou zij willen qua afspraken rond alcoholgebruik en wat denkt ze dat jullie reëel vinden. Welke afspraken maken jullie?
  • Begrijpt ze jullie angst? En hoe denkt zij jullie vertrouwen terug te kunnen winnen?

Verbieden voelt misschien goed en dat is het ook voor kinderen op jongere leeftijd, maar op deze leeftijd wordt dat steeds lastiger. Verantwoord leren omgaan met alcohol (kijk eens met haar op internet naar de gevolgen van alcohol en wat het met je doet, geef zelf het goede voorbeeld, blijf erover in gesprek) is natuurlijk wel heel belangrijk. 
Geef aan dat je het liefst ziet dat ze nooit drinkt, maar dat dat niet gaat werken, maar dat je erop vertrouwt dat zij leert om de juiste keuzes te maken rond alcoholgebruik en dat ze jullie hulp vraagt als dat haar niet lukt. Zo geef je haar verantwoordelijkheid, controle en alweer een beetje van jullie vertrouwen. Dat voelt nu gek, maar is heel belangrijk voor een puber. Als ze vanaf nu zelf meedenkt over de afspraken, kan ze jullie vertrouwen weer gaan terugwinnen. 

Het is belangrijk om – hoe moeilijk ook – het hele gebeuren naar haar toe daarna ook los te laten en er niet steeds aan te refereren of argwanend naar haar alcoholgebruik te vragen. Waarschijnlijk heeft ze inderdaad haar lesje wel geleerd. Natuurlijk zal ze nog best foutjes maken rond alcohol en hiervan moeten leren, dat hoort bij haar leeftijd.

Reageer op artikel:
Alcoholvergiftiging
Sluiten