Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Alex (6) schrijft Obama over Syrische jongen

De beelden van het Syrische jongetje Omran Daqneesh – onder het bloed en stof in een ambulance – zijn vorige maand de hele wereld overgegaan. Na het zien van deze beelden besloot de zesjarige Alex president Barack Obama een brief te schrijven: “Kun je hem alsjeblieft ophalen en naar mijn huis brengen?”

Na het bombardement in Syrië werd de vijfjarige Omran onder het puin vandaan gehaald en verzorgd in een ambulance. Deze beelden zijn de Amerikaanse leeftijdsgenoot Alex niet ongemerkt gebleven. De zesjarige Alex schreef een brief aan zijn president met een opmerkelijk verzoek.

Nieuwe familie

Het jongetje begint zijn brief met: “Kun je hem alsjeblieft ophalen en hem naar mijn huis brengen? Parkeer maar op de oprit of in de straat en we zullen op jullie wachten met vlaggen, bloemen en ballonnen. We zullen hem een familie geven en hij zal onze broer zijn. Catherine, mijn kleine zusje, zal vlinders en vuurvliegjes voor hem verzamelen.”

Taal leren

Dan vertelt Alex over zijn Syrische vriend op school, genaamd Omar. “Ik zal hem voorstellen aan Omar en dan kunnen we samen spelen. We kunnen hem uitnodigen voor verjaardagsfeestjes en hij kan ons een nieuwe taal leren,” schrijft Alex verder in zijn brief.

Samen spelen

Ook over het speelgoed voor Omran heeft Alex van te voren goed nagedacht. “Hij zal wel geen speelgoed kunnen meenemen uit Syrië, als hij al speelgoed heeft. Catherine wil haar grote blauwwit gestreepte konijn wel met hem delen. Ik wil mijn fiets met hem delen en hem ook leren fietsen.”

Alex als voorbeeld nemen

Tijdens een VN-vergadering over de vluchtelingencrisis met wereldleiders, las Obama de woorden van het jongetje voor. “Dit zijn de woorden van een zesjarige jongen. Hij leert ons een heleboel. De menselijkheid die deze jongen laat zien. Hij is heeft nog niet geleerd om cynisch of achterdochtig te zijn, of bang voor andere mensen vanwege hun afkomst, of omdat ze er anders uitzien of omdat ze anders bidden. We kunnen allemaal van Alex leren.”

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Alex (6) schrijft Obama over Syrische jongen
Sluiten