Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Alle vaders automatisch ouderlijk gezag

Als ouders niet getrouwd zijn of geen registreerd partners, heeft de vader niet automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen. Hoe zit dit precies? En waarom pleit D66 voor aanpassing van deze wet?

Als je een kindje krijgt, lijkt het heel logisch dat je als ouders beide automatisch het gezag over je kind hebt. Bij getrouwde stellen en bij geregistreerd partnerschap is dat ook zo. Bij ouders die samenwonen of samen zijn zonder boterbriefje of officieel partnerschap is de vader niet automatisch de gezaghebbende over z'n kind. Ook niet als de ouders een samenlevingscontract hebben. D66 vindt dat dit anders moet. ‘Te weinig ouders weten dat je dit gezag apart moet regelen als je niet getrouwd bent. Dit onlogische en oneerlijke verschil tussen gehuwde en ongehuwde vaders willen we aanpakken,’ zegt kamerlid Bergkamp.

Hoe werkt het nu?

Als een vader ouderlijk gezag over zijn kind wil, maar dit niet automatisch heeft gekregen, moet hij hiervoor naar de gemeente. Hier kan hij aangeven dat hij de juridische ouder is door zijn kind te erkennen. Daarna kan het ouderlijk gezag worden aangevraagd bij de rechtbank, waarmee de vader verklaart dat hij wil meebeslissen over de opvoeding en de verzorging van zijn kind. De moeder van het kind moet hier toestemming voor geven. Weigert een moeder dit, dan kan de vader het verzoek niet indienen. Ook niet als hij het kindje eerder wel heeft erkend. Het enige dat hij in zo'n geval kan doen is een goede advocaat nemen en naar de rechtbank stappen.

Voorlichting

Veel ouders weten niet dat ze het ouderlijk gezag op deze manier moeten aanvragen als ze niet getrouwd zijn. Dit heeft onder andere te maken met de matige voorlichting die ook nog eens per gemeente verschilt. In sommige gemeentes worden ouders wel gewezen op de stappen die ze moeten zetten, maar in andere gemeentes niet. En dat kan voor vervelende situaties zorgen, waarbij ouders pas ontdekken dat ze dit hadden moeten regelen als ze gaan scheiden of de moeder onverhoopt komt te overlijden.

Politiek

D66 komt nu met een initiatiefwetsvoorstel om deze – volgens hen – achterhaalde regeling te veranderen. ‘Sinds 2012 worden de meeste eerstgeboren kinderen niet meer in een huwelijk geboren. Steeds meer stellen wonen samen. Wij begrijpen van juristen dat als deze stellen het gezag niet vastgelegd hebben, en later uit elkaar gaan, er veel juridische problemen ontstaan. Het is dus zaak om dat te veranderen,’ aldus Bergkamp. Kortom, wellicht dat vaders binnenkort eindelijk allemaal automatisch het gezag krijgen over hun kind.

Lees hier hier hoe het precies zit met ouderlijk gezag

Bron: NOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Alle vaders automatisch ouderlijk gezag
Sluiten