Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Alleen thuis lunchen

antwoord

Elk kind is natuurlijk anders en de een kan al jonger verantwoordelijkheid aan dan de ander. Hoe dan ook: als ze in groep 8 zitten, is dat een mooi moment om te leren zelfstandig dingen te doen volgens de afspraken die gemaakt zijn. Tenslotte is het de bedoeling dat ze het jaar daarna nog veel meer zelfstandig doet. Mooi dus om daar vast aan te wennen. Zeker als ze het zelf aan geeft!

Alleen thuis lunchen vraagt wel een aantal dingen van een kind:

 • Zelf eten klaarmaken, plus gezond eten.
 • Huis opgeruimd en afgesloten weer achterlaten.
 • Op tijd vertrekken en op tijd op school zijn.
 • Houden aan afspraken: wat mag er wel en niet tijdens het lunchuurtje? (Denk aan computer, tv, iets lekkers, anderen meenemen naar huis, et cetera.)

Wanneer je kind voor het eerst dit soort dingen gaat doen, raad ik het volgende aan om ervoor te zorgen dat het een succes wordt:

 1. Maak heel duidelijke afspraken over bovenstaande punten 
  – Bespreek met elkaar dat jullie het gaan proberen. Als ze laat zien dat ze het aan kan en zich houdt aan de afspraken, dan kunnen jullie het uitbreiden of structureel maken. Lukt het niet? Dan is het nog te vroeg om alleen thuis te lunchen zonder toezicht.
  – Laat haar (en eventueel de vriendin) meedenken over de afspraken. Hoe wordt het thuis lunchen zo vormgegeven dat jullie je erin kunnen vinden? Hoe denkt zij dat jullie het graag zouden willen, zodat jullie haar met een gerust hart thuis laten eten? 
  – Wat mag er wel en niet gegeten worden, wat mag er wel en niet gedaan worden, hoe moet alles achtergelaten worden bij vertrek? Hoe laat mag/moet ze weer naar school vertrekken?
  – Maak ook afspraken over het opendoen van de deur en binnenlaten van anderen, en dergelijke.
  – Schrijf de afspraken op een vel en hang deze op een zichtbare plek op in de huiskamer of keuken.
   
 2. Reminders om te zorgen dat het huis netjes en veilig achtergelaten wordt
  – Hang de afsprakenlijst zichtbaar op.
  – Bespreek samen welke dingen ze misschien zou kunnen vergeten en hang daar een briefje op als reminder. Bijvoorbeeld op de buitendeur een briefje met: ‘Kachel uit? Computer uit? Spullen in de vaatwasser? Veel plezier op school!’ Of een briefje op het aanrecht.
  – Als ze een telefoon heeft, kun je de vertrektijd in haar telefoon programmeren zodat ze op tijd weggaat. Je kunt natuurlijk ook thuis een wekker instellen.
   
 3. Zorg voor een rustige opbouw: 
  – Begin met één middag per week thuis eten. Als dat een aantal weken goed gaat, kun je uitbreiden of structureel maken. Spreek een proefperiode af. Lukt het haar niet om zich aan de afspraken te houden? Geeft niks, maar dan is de verantwoordelijkheid gewoon nog iets te groot – dat voelt heel anders dan: als het niet lukt, moet je naar de overblijf terug:-)
  – Overleg of ze het fijn vindt dat jij/zij in de ochtend de lunch vast klaarmaakt en in de koelkast legt. 
  – Je kunt afspreken dat jullie de eerste weken even bellen in het lunchuur.
   
 4. Zorg dat er iemand bereikbaar is tijdens de lunch (voor het geval dat)
  Jijzelf, een buurvrouw of opa/oma. Ook al is het telefonisch, een back-up geeft vaak een prettig gevoel. Wil ze afwijken van de afspraken, dan kan daar met een volwassene overleg over zijn. 
   
 5. Hou de overblijfdagen nog even aan
  Je kunt overwegen de overblijfdagen even aan te houden zolang je nog aan het testen bent of het thuis lunchen voor iedereen naar tevredenheid werkt. Zo behoud je je plek voor het geval het toch (nog) geen goed idee is. Je dochter weet dan ook dat ze echt haar best moet doen en dat het niet zo maar anders gaat worden.
Reageer op artikel:
Alleen thuis lunchen
Sluiten