Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

Alleen thuisblijven

antwoord

Voor ouders is het handig als een kind even een tijdje alleen thuis kan blijven en voor het kind is het ook goed om te leren zelfstandig te zijn, zeker op deze leeftijd. Waarschijnlijk is het voor hem een kwestie van wennen en is het goed om het langzaam op te bouwen. 
Een idee voor de aanpak:

  • Laat hem de voordelen inzien van alleen thuis blijven. Dat stimuleert om het te gaan leren. Zeg bijvoorbeeld dat hij even met niemand rekening hoeft te houden als hij alleen thuis blijft en dat hij dan de televisie of computer een tijdje voor zichzelf heeft. Bovendien hoeft hij niet meer mee naar iets wat hij niet leuk vindt en hoeft hij het spelen niet te onderbreken om zijn zusjes weg te brengen.
  • Maak samen een lijstje, oplopend van een beetje moeilijk tot het moeilijkst. Laat hem zelf kiezen waar hij als eerst mee wil oefenen. Bepaal samen hoe jullie dit plan gaan laten slagen. Wat heeft hij nodig van jullie? Hoe zal het lukken? Bedenk hoe jullie het gaan oefenen en wanneer.
  • Bouw dit plan rustig op. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met vijf minuten de hond uitlaten. Terwijl je de hond uitlaat, bel je hem en praat je met hem tot je weer thuis bent. De volgende keer kun je een boodschap gaan doen zonder hem. Spreek dan af dat je de helft van de tijd met hem belt en de helft van de tijd even boodschappen doet. Maak samen duidelijke afspraken en bedenk wat haalbaar is. Door middel van de telefoon geef je hem meer macht en een veilig gevoel. Hij kan er zelf voor kiezen om weer op te hangen als hij het niet meer nodig vindt.
  • Je zou kunnen vragen wat hem zo bang maakt als hij alleen thuis is. Stel hem vooral gerust, maar bedenk samen wat jullie zouden kunnen doen in het geval er iets misgaat. Neem dit op in het stappenplan.
  • Prijs hem als het wel goed gaat, ook al is het maar iets kleins. Het geeft hem vertrouwen dat hij het gaat leren en dat er ook al dingen lukken. Benadruk die kleine stapjes steeds. 
  • Laat zien dat jullie vertrouwen in hem hebben. ‘Ik weet zeker dat het jou vandaag gaat lukken’ kan heel motiverend werken.
  • Lukt het een keer niet? Geeft niet, we zijn aan het oefenen. Kijk of de stap te groot was en doe een stapje terug.
  • Word nooit boos, wees steunend en helpend. Houd de insteek dat het hem gaat lukken en dat hij het kan, dat werkt beter dan te veel ingaan op zijn angst en ‘het lukt niet-gevoel’. 

Lukt het jullie samen niet dan zou ik een kortdurend contact met een kindercoach of kinderpsycholoog aanraden, die kunnen op speelse wijze waarschijnlijk vrij snel voor verbetering zorgen. Voor iedereen is het heel fijn als het lukt!

Reageer op artikel:
Alleen thuisblijven
Sluiten