Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Alles over cyberpesten

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten (digipesten) of online pesten genoemd, is pesten via internet of de mobiele telefoon. Hoe bescherm je je kind tegen online pestkoppen? En hoe help je je kind als hij online gepest wordt?

Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat in 2014 11% van de jongeren van 15 tot 18 jaar te maken kreeg met cyberpesten. Denk aan vervelende berichten in een WhatsApp-groep, uitschelden via Facebook of Twitter, reacties achterlaten uit naam van iemand anders (door een fake-profiel), maar ook aan beledigende filmpjes op YouTube of buitensluiting van een WatsApp-groep.

Wat is het verschil tussen ‘gewoon’ pesten en cyberpesten?

Het belangrijkste verschil tussen digitaal pesten en 'gewoon' pesten is dat het vaak anoniem is. Door de anonimiteit van het beeldscherm voelt de pester zich sterker. Bovendien gaat digitaal pesten vaak door na schooltijd, waardoor de gepeste zich nog kwetsbaarder en onveiliger voelt.

Tips voor het gepeste kind

Het informatieve jeugdprogramma Het Klokhuis besteedde onlangs in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen pesten tijdens de landelijke Week tegen Pesten. In de laatste aflevering vertellen de razend populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer aan Nienke hoe ze zelf gepest worden op internet. Deze jongens ontvangen dagelijks negatieve reacties op YouTube, Facebook, Instagram of Twitter.

Bekijk hier de hele aflevering van Het Klokhuis over cyberpesten

 

Tips van Milan en Don:

 • Blokkeer de pester
 • Reageer niet op de mails, berichtjes of filmpjes
 • Bewaar alle mails, berichtjes of filmpjes. Sla ze op of maak er screenshots/foto’s van. Het is bewijsmateriaal.
 • Heb je iets vervelend gezien of meegemaakt? Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bv. een ouder, buurvrouw of leerkracht. Ook bij meldknop.nl en pestweb.nl staan ze voor je klaar.

Tips voor ouders

Het is moeilijk om jezelf te beschermen tegen online pestkoppen, zeker als het anoniem is. Milan Knol en Gamemeneer laten zich gelukkig niet weerhouden door de vele negatieve reacties op internet. Hun tips laten zien hoe je technologie kunt gebruiken om het pesten te stoppen.

Minstens zo belangrijk is dat ouders en scholen op een positieve manier met kinderen praten over sociale media. Hoe ga je online met elkaar om, wat doen ze op internet en welke afspraken kun je daarover maken? Bijvoorbeeld:

 • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school
 • Verzin (samen) een goede nickname
 • Scherm je profiel zoveel mogelijk af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie
 • Plaats alleen neutrale foto’s (geen sexy foto’s) of beter nog; helemaal geen foto’s waarop je gezicht herkenbaar is
 • Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet
 • Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst
 • Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en
 • Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen

Vind je het moeilijk om zo’n gesprek met je kind te beginnen? Kijk dan eens op mediawijsheid.nl/onlinepesten, daar staan verschillende filmpjes die helpen als gespreksstarter. Ook vind je er tips over wat te doen als je kind gepest wordt.

Tip voor de leerkracht

De les WhatsHappy is een enorme aanrader omdat deze leerlingen uitdaagt zélf afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan. De les richt zich specifiek op WhatsApp maar geldt ook voor chats, fora, apps en websites.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met expertisecentrum Mediawijzer.net.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles over cyberpesten
Sluiten