Redactie
Redactie Grenzen stellen 19 jun 2018

Alles willen hebben

antwoord

Misschien is jullie zoon gewend om vaak zijn zin te krijgen. Als een kind van kleins af aan nooit 'nee' hoort, zal hij waarschijnlijk ook eerder vragen om speelgoed. Belangrijk is de manier waarop je reageert wanneer jullie zoon om dingen vraagt, die hij ergens ziet. Reageer je op zijn zeuren? Krijgt hij altijd gedaan wat hij wil? Of ga je de ene keer wel en de andere keer niet overstag? Als een kind heeft geleerd dat zeuren helpt om gedaan te krijgen wat hij wil, zal hij er zeer waarschijnlijk mee door blijven gaan. 

Als je het zeuren wilt beteugelen, draait het om de positie die jij als ouder inneemt. Jij bepaalt wat er wel en niet gekocht wordt, jij bent degene die duidelijke regels en grenzen moet stellen aan het zeuren. Je zoon is 7, dus oud genoeg om hem duidelijk te maken dat er vanaf nu niet meer gezeurd wordt om speelgoed. 

Maak heldere afspraken: 

  • Heeft hij wensen voor speelgoed? Dan kan hij die op zijn verlanglijstje voor sinterklaas of verjaardag zetten.
  • Spreek af hoe vaak jullie tussendoor eventueel samen iets voor hem zullen kopen. 
  • Leer hem te sparen voor iets wat hij echt graag wil hebben. 
  • Maak hem duidelijk dat doorzeuren geen zin meer heeft, omdat jullie er vanaf nu niet meer aan toegeven.
  • Zeurt hij toch nog, herinner hem dan aan zijn verlanglijstje. Zeg hem: 'Je weet wat we hebben afgesproken, ik ga er nu niet meer op in.' Zo negeer je heel duidelijk zijn gedrag en niet je zoon zelf. 
  • Reageren is belonen en dat zorgt voor meer zeuren. Probeer het negeren daarom vol te houden, je zult zien dat het zeuren vanzelf afneemt. 

Natuurlijk kun je bij leuke spullen ook wat begrip tonen voor het feit dat hij dat graag wil hebben. Tenslotte zie je als volwassene ook vaak veel moois wat je zou willen aanschaffen… Zeg bijvoorbeeld: 'Ik snap dat je dat spel zou willen hebben, het is een heel bijzonder spel. Jammer genoeg is er nu geen gelegenheid om het zomaar te kopen.' Wijs hem weer op de mogelijkheid het spel op zijn verlanglijstje te zetten of ervoor te gaan sparen. 

Zorg er bovendien voor dat je voor jezelf ook niet altijd alles zomaar koopt wat je leuk of lekker vindt. Zo geef je je zoon het goede voorbeeld, en dat is het belangrijkste begin!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Alles willen hebben
Sluiten