Alta Badia, het zonnige hart van de Dolomieten dat ‘s avonds roze kleurt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FAlta-Badia-zuid-tirol-4.jpg)
Alta Badia in het Italiaanse Zuid-Tirol is een paradijs op aarde waar de bergtoppen ‘s avonds roze kleuren. Waar deze regio in het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten ‘s winters het domein is van wintersporters, bloeit het gebied in de zomer op tot een droomwereld met een overdaad aan prachtige natuur, onvoorstelbaar lekker eten en zon.
De zon schijnt hier 300 dagen per jaar
Bij een zomervakantie denk je aan zon. En bij de zon denk je aan de Italiaanse regio Zuid-Tirol. Hier schijnt de zon 300 namelijk dagen per jaar. Nóg meer aanwezig dan de zon is het lekkere eten. In Zuid-Tirol vind je negentien Michelin-sterrenrestaurants, waarvan twee in Alta Badia. Trek kweek je overdag tijdens een wandeling of fietstocht over de groene alpenweiden, met de indrukwekkende bergtoppen van de Dolomieten op de achtergrond.
5 redenen om Alta Badia in de zomer te bezoeken
Alta Badia, het Ladinische dal in het hart van de Dolomieten, laat je kennismaken met vakanties die in het teken staan van rust en verbondenheid met de natuur. Tegelijkertijd is het een plek waar nieuwe trends, eeuwenoude tradities, sport, cultuur en de lokale keuken samenkomen. 5 redenen Alta Badia in de zomer te bezoeken.
1. De magie van Enrosadira
Alta Badia is dé plek om het fenomeen ‘Enrosadira’ te bewonderen, een natuurwonder dat tijdens zonsondergang de Dolomieten verlicht in prachtige rode, gele, oranje en uiteindelijk roze tinten. De roze gekleurde bergtoppen vervelen nooit.
2. Wandelen
Van ontspannende wandelingen door het zonovergoten dal tot lange hikes op 2.000 meter hoogte en uitdagende beklimmingen; Alta Badia is het summum voor ieder type wandelaar of klimmer. In Alta Badia vind je twee UNESCO Werelderfgoed-locaties: het natuurpark Puez-Odle en het natuurpark Fanes-Senes-Braies. Tussen de groene alpenweiden en ongerepte bossen rijzen miljoenen jaren oude, bleke rotsformaties op. Hoe het voelt om hier tussendoor te lopen, valt met geen pen te beschrijven.
3. Gastronomische bestemming bij uitstek
In een gebied ter grootte van 15 vierkante kilometer vind je in Alta Badia twee restaurants met een minimaal één Michelin-ster. Restaurant St. Hubertus in San Cassiano kreeg vorig jaar zelfs zijn derde ster. Laat je overigens niet afschrikken door de Michelin-sterren, want de restaurants zijn ondanks de kwaliteit laagdrempelig en betaalbaar. Overal wordt gekookt met verse ingrediënten uit de Alpen, die worden begeleid door lokale wijnen. Alta Badia is het Mekka voor foodies. Hier moet je een keer geweest zijn. Probeer naast de haute cuisine ook een diner in een berghut, vergezeld door live muzikanten.
4. Fietsen
Dankzij de centrale ligging is Alta Badia een ideaal beginpunt voor de mooiste fietstochten in het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten. De een komt hier om te wielrennen, de ander om te mountainbiken. Voor beide groepen zijn de mogelijkheden oneindig. Je vindt in Alta Badia veel ‘fietsvriendelijke’ en ‘fietsgespecialiseerde’ hotels, waardoor het de ultieme regio is voor een rondreis per fiets. Dit komt allemaal samen op de Dolomites Bike Day (16 juni) en de Sellaronda Bike Day (22 juni). Tijdens deze non-competitieve koersen zijn de wegen die door de Dolomieten lopen gereserveerd voor fietsers.
5. Zon
Wandelen, fietsen, eten; het is allemaal dubbel zo leuk als het zonnetje schijnt. In Zuid-Tirol schijnt de zon 300 dagen per jaar, Alta Badia wordt niet voor niets het zonnige hart van de Dolomieten genoemd. Er zijn weinig plekken waar je meer kunt rekenen op een blauwe hemel en veel zonuren.
Alta Badia Brand/Alex Moling