Alternatief voor gamen

antwoord

Veel kinderen van deze leeftijd brengen behoorlijk wat tijd door achter de (spel)computer en dat gaat ten koste van de tijd die eerder op een andere manier werd ingevuld. De kinderen vinden het heerlijk, maar ouders hebben er meestal meer moeite mee. En terecht, ik ben van mening dat kinderen niet constant achter de computer moeten doorbrengen. Voldoende sociale interactie, buitenspelen en bewegen is heel belangrijk. Daar staat tegenover dat kinderen er ook veel leuks uithalen en er echt plezier in hebben. Dus: maak goede afspraken in overleg met je kind en leid het zo in goede banen!

Een paar tips

  • Bespreek samen – laat je kind zelf meedenken – hoeveel tijd en op welk moment van de dag het spelen achter de (spel)computer acceptabel is. Zo is duidelijk wanneer hij wel achter de Playstation of computer mag en wanneer hij iets anders moet kiezen. Hou je goed aan de gemaakte afspraken.
  • Soms helpt het om samen met je zoon een lijst te maken van dingen die hij kan doen in zijn vrije tijd. Wat, waar en met wie. Dat kan helpen (ook bij jongere kinderen) om ze op wat nieuwe ideeën te brengen. Denk creatief mee en verzin dingen om alleen te doen, met ouders en met andere kinderen! Denk ook eens aan activiteiten als koken, iets bakken, helpen in de tuin of eventueel andere klusjes – wellicht om wat zakgeld bij te verdienen. 
  • Je kunt samen op zoek naar een hobby (sport, muziek, clubje). Veel clubs hebben inloopdagen of proeflessen zodat je kind ermee kan kennismaken. Of laat hem meegaan met vriendjes die een sport doen. Wie weet maakt dat sporten weer leuk! Kijk eens samen op internet.
  • Als hij gezelschapsspellen leuk vindt, plan die dan regelmatig in. Zorg dat je er tijd voor vrij maakt. Niet alleen leuk voor je zoon en iets anders dan de computer, maar ook goed voor jullie onderlinge band. 
  • Zoek samen eens in de buurt naar plekken die wel leuk zijn voor zijn leeftijd. Wie weet vinden jullie wat. 
  • Probeer het uitnodigen van vriendjes te stimuleren. Niet met veel druk natuurlijk, maar je kunt er soms wel een handje bij helpen. Wil hij dat niet, probeer dan in gesprek te gaan en erachter te komen waar dat in zit. Soms speelt er meer mee dan alleen ‘geen zin’. Wie weet kom je daarachter en kun je hem erbij helpen.
Reageer op artikel:
Alternatief voor gamen
Sluiten