Altijd met vriend

antwoord

Jullie vragen je af of jullie te streng zijn. Díe twijfel merk ik in je verhaal en een beetje puber voelt die twijfel – en dus ruimte – ook en maakt daar mooi gebruik van. Zo ook jullie verliefde dochter. Als het haar steeds lukt de regels te ontduiken en jullie dat oogluikend toestaan, zal er niets veranderen. 

Het lastige is dat het nu al een jaar aan de gang is. Heel streng zijn en echt dingen opleggen zal nu dus waarschijnlijk op veel verzet stuiten. De vraag is daarnaast of je er iets aan moet doen en wat. 
Het lijkt mij heel normaal dat twee verliefde pubers van 16 jaar ook af en toe zonder elkaar zijn en een eigen leven hebben. Het is ook heel belangrijk dat jullie dochter haar vriendinnen niet links laat liggen, zodat ze naast haar vriendje ook andere contacten overhoudt. Maar de vraag is of zij daar nu voor te porren is of komt die boodschap niet aan?
Eerst moeten jullie zelf een keuze maken: het gesprek aangaan, echt regels stellen en die nakomen. Of: het gesprek aangaan, haar proberen te overtuigen en als dat niet lukt, is het jammer. Neem daarover eerst samen een besluit, want half half werkt in ieder geval niet.

Ik zou in ieder geval het onderwerp nog eens aansnijden en proberen ze samen te overtuigen van het feit dat het ook goed en leuk is om af en toe zonder elkaar te zijn. Het lijkt mij de beste manier om dat gesprek niet te forceren of heel beladen te maken, maar het te voeren bij een gezellig etentje met beiden. 
Op zo’n moment kun je duidelijk maken dat jullie: 

  • hem en hun verkering prima en heel leuk vinden
  • zien dat ze heel gek op elkaar zijn
  • begrijpen dat ze veel tijd samen willen doorbrengen
  • denken dat het voor iedereen goed is om ook een eigen leven hebben, 
  • het belangrijk vinden om vriendinnen en vrienden te blijven zien en dat die niet eeuwig op je wachten…
  • graag ook af en toe alleen met jullie dochter willen zijn – ook al vinden jullie hem heel leuk.

Praat steeds vanuit een ‘ik-boodschap’, dat heeft meer kans van slagen en leidt tot minder weerstand. Dus: ‘Ik zou het heel fijn vinden om ook af en toe iets met jou alleen te doen, omdat dat toch anders is dan met je vriendje erbij. Daar zou ik heel blij van worden.’ In plaats van: ‘Het zou leuk zijn als je ook eens iets met mij alleen doet in plaats van altijd met je vriendje erbij.’

Reageer op artikel:
Altijd met vriend
Sluiten