Altijd moeder

Sinds de geboorte van mijn dochter ben ik altijd moeder. Voor die tijd was ik deeltijd-moeder, aan-uitmoeder, extra moeder. Stiefmoeder dus. Ik schuw het woord niet. Ik ben nu zeven jaar stiefmoeder en vier jaar moeder en sindsdien is het stiefmoederen makkelijker.

Mijn keus voor het stiefmoederschap was heel wel overwogen. Ik had er lang en goed over nagedacht en begon er bewust aan. De kindertjes hadden immers geen keuze en ik wel. En dus dook ik er vol overgave in. Ik had geen flauw idee waar ik aan begon. Mijn stiefkinderen zijn echt de leukste kinderen die je je maar kunt wensen, maar de overgang van napraten na de late film naar vroeg opstaan en lunchtrommeltjes maken, was best groot.

Mijn man bleef altijd vader – ook als de kinderen bij hun moeder waren – maar ik schoot volledig in een andere modus als de kinderen er niet waren. En ik voelde de spanning opbouwen richting de dagen dat ze er wel waren. Zoals je op zondagavond slecht slaapt in de aanloop naar een moeilijke werkdag. Ja, misschien was het wel werken. Het leidde in ieder geval tot idiote taferelen.

Ik glipte in de weekenden dat ze er waren 's ochtends vroeg in een leegstaand logeerbed, omdat ik niet toe was aan springende kinderen op mijn eigen bed. Ik begreep niet waar mijn weekend was gebleven. En soms trok ik me terug om een grondig potje te huilen in het washok. Ik denk niet dat de kinderen er erg veel van gemerkt hebben (˜Papa, waarom staat ze in het washok?') juist omdat ik me vol overgave gaf als ze er waren. Maar het ging met horten en stoten.

Zo verstopte ik me op vrijdagmiddag rond drieen nog weleens achter de bank als de buurman de kinderen uit school haalde en het mijn vrije dag was. Er was natuurlijk niets meer aan die vrije dag, omdat ik de hele tijd met mezelf in gesprek was over het aan- en uitzetten van mijn moederschap. Maar ik hield krampachtig vast aan de vrije vrijdag, totdat mijn stiefzoon zei dat het zo lang duurde voordat ik hem kwam halen. Meer was er niet voor nodig om in de aan-stand te schieten.

Het is geleidelijk aan makkelijker geworden, hoewel er nog steeds niets makkelijks is aan stiefmoeder zijn. Maar sinds de geboorte van mijn dochter is er altijd minstens een kind, kijk ik bij de Hema alijd even bij de kinderkleding, regel ik altijd een oppas en staat mijn moederhart altijd open. En nee, ik verknoei ook geen tijd meer met filosoferen over het moederschap. Sinds ik moeder ben, is tijd schaars en elke vrije minuut voor mij.

Reageer op artikel:
Altijd moeder
Sluiten