redactie
redactie Gedrag juni 19, 2018

Altijd stoeiende broers

antwoord

Zonen kunnen inderdaad op deze leeftijd voor heel wat fysiek gedrag in huis zorgen. Ik ben het met de GGD-verpleegkundige eens dat dat een beetje hoort bij twee jongens die qua leeftijd dicht op elkaar zitten, maar natuurlijk moet dit wel binnen de perken blijven. Sommige jongens hebben nu eenmaal meer de neiging fysiek contact met elkaar te hebben dan andere; je hoeft je zeker niet onzeker te voelen en te denken dat het aan jou ligt. 

Een paar tips die mogelijk helpen om het stoeien en vechten een beetje leuk te houden:

  • Het is goed om te kijken of jouw twee actieve en fysiek ingestelde zonen voldoende fysieke momenten hebben op een dag. Doen ze een sport waarbij ze lekker actief en lichamelijk bezig zijn? Spelen ze voldoende buiten? Kunnen ze regelmatig met iemand even stoeien of buiten voetballen, met jou of met een (buur)man/jongen? Jongeren die te weinig energie kwijt kunnen omdat ze bijvoorbeeld veel voor de tv of computer zitten, uiten dat vaak op de manier die jij omschrijft. 
  • Het helpt soms om gekaderd echte stoeimomenten af te spreken. Dan mag het bijvoorbeeld vijf of tien minuten en ben jij scheidsrechter. Spreek af wat daarbij onder stoeien valt en wat elkaar pijn doen is. Spreek ook een teken of woord af als het te veel voor iemand is en diegene wil dat er gestopt wordt. Beëindig het stoeimoment duidelijk. 
  • Het lijkt me goed om samen met de jongens heel duidelijke afspraken te maken over wat er wel en niet kan in huis qua fysiek gedrag. Laat ze meedenken, ook over hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat ze niet elke keer in elkaars vaarwater zitten. Informeer wat een ieder nog leuk vindt en wat niet meer. Geef ook je eigen mening. Laat de jongens zelf meedenken over consequenties als ze toch doorgaan met elkaar pijn doen. Lukt het niet om gewoon gezellig naast elkaar op de bank te zitten, laat dan ieder op een andere stoel zitten, et cetera. Schrijf de afspraken eventueel op en hang dit centraal in huis op.
  • Soms helpt het om een positieve insteek te kiezen: spreek af welke (niet-materiële) beloning er volgt als het ze lukt minder fysiek met elkaar te zijn. Dat kan zorgen voor samenwerken. 
  • Om te zorgen dat het fysieke gedrag binnen de perken blijft en de jongens elkaar geen pijn doen, zul je zelf heel duidelijk en consequent met de gemaakte afspraken moeten omgaan. Dán pas gaat het werken. Realiseer je wel dat ze nu eenmaal fysiek ingesteld zijn. Dat zal nooit helemaal verdwijnen. Bedenk voor jezelf waar de grenzen liggen: wat kan voor jou nog wel en wat echt niet. 
    Leg je er vervolgens bij neer dat er met twee jongens in huis geregeld fysieker contact is dan jij als vrouw wellicht leuk vindt. Laat ze het zoveel mogelijk zelf oplossen. Als jij er steeds tussenkomt, krijgt hun gedrag onbedoeld heel veel aandacht en wordt het zeker niet minder. ‘Zelf oplossen’ kun je heel vaak tegen ze zeggen. Als jij er genoeg van hebt, loop dan zelf weg of spreek met de jongens af dat ze boven of buiten verder kunnen stoeien. 
Reageer op artikel:
Altijd stoeiende broers
Sluiten