redactie
redactie Amandelen 21 juni 2018

Amandelen

De keel- en neusamandelen spelen een rol bij de afweer tegen ziektekiemen in de lucht en in het voedsel. Ze maken afweerstoffen aan. Toch kunnen we prima zonder deze amandelen. Ook op de achterkant van de tong en in de keelholte zit namelijk amandelweefsel.

Amandelen kunnen keelontsteking veroorzaken, of vergroten waardoor ademhalen lastiger wordt. Als een kind veel snurkt, korte ademstilstanden tijdens de slaap (slaapapnoe) heeft, onrustig ademhaalt of moeite heeft met slikken, kunnen de amandelen worden verwijderd.

Een arts stelt vast of de amandelen te groot zijn of ontstoken. De ingreep vindt poliklinisch plaats en onder lichte narcose. Meestal kan het kind dezelfde dag nog naar huis. Na de operatie kan het kind keelpijn hebben. Veel drinken en waterijs eten verlicht de pijn en bevordert de genezing.

Alternatief

Homeopaten vinden het verkeerd om amandelen te verwijderen zolang ze nog functioneren. Bij keelontstekingen bevelen ze aan de amandelen te ontsmetten door ze te bestrijken met een in geconcentreerde wei of Molkosan gedoopt penseel of te kauwen op de meesterwortel of de wortel van de kleine bevernel.

Reageer op artikel:
Amandelen
Sluiten