Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 12 jul 2018

Ouders delen hun eigen versies van sprookjes die jij ook aan je kind wilt vertellen

Van Belle en het Beest tot aan Roodkapje: sprookjes doorstaan de tand des tijds, maar kunnen soms ook wel een update gebruiken. Ouders delen hoe zij klassieke sprookjes aanpassen wanneer ze deze voorlezen aan hun kinderen. Zie dit als een bron van inspiratie voor andere moeders en vaders die de traditionele sprookjes niet helemaal vinden passen bij de wereld van vandaag de dag.

Uit een Britse poll van musicMagpie onder tweeduizend ouders, blijkt dat een kwart van de ouders sommige sprookjes niet politiek correct vindt. Nog een kwart van de ouders geeft aan bezorgd te zijn dat de sprookjes te eng zijn voor hun kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een op de vier ouders het ongepast vindt om kinderen het sprookje van Assepoester voor te lezen. Dit omdat zij door schoonmoeder gedwongen werd om op te ruimen en klusjes in het huishouden te doen. Benieuwd naar hoe het dan allemaal anders kan? Vijf ouders vertelden hun alternatieve einde aan Huffington Post:

De prinses op de erwt – het originele plot

Het verhaal van een prins die met een prinses wil trouwen, maar het moeilijk vindt een leuke vrouw te vinden. Een vrouw beweert wel een prinses te zijn. De moeder van de prins besluit dit te testen door een erwt op het bed te leggen en er vervolgens twintig matrassen op te stapelen waar de prinses op kan slapen. De prinses merkt het en slaapt slecht door de erwt. Alleen een echte prinses is namelijk gevoelig genoeg om dan een erwt te voelen. De twee trouwen.

Ander einde sprookje: de versie van een ouder

‘Ik heb aan mijn 7-jarige zoon verteld dat nadat prinses met de prins trouwde, ze best een beetje boos was over de test met de erwt. Ze legt vervolgens allerlei spullen onder zijn matras zoals lepels, speelgoedauto’s en haarborstels. De prins merkte er nooit iets van, maar de prinses vond het erg grappig.’ -Tessa Coadith

LEES OOK:De magische kracht van sprookjes

Roodkapje

Wie kent deze klassieker niet? Een grote boze wol wil een jong meisje opeten. Hij achtervolgt haar, eet haar oma op en vermomt zich als de oma terwijl hij het meisje opwacht. Een boswachter redt Roodkapje en zorgt ervoor dat de oma ook bevrijdt wordt. (in sommige versies wordt de wolf vermoordt)

De versie van een ouder

Veel ouders gaven aan dat ze Roodkapje op het eind vrienden laten worden met de wolf. Een ouder vertelt: ‘Roodkapje en haar oma leren de wolf dat het fout is om mensen voor te liegen. Ze worden vrienden met de wolf en hij brengt de volgende dag eten naar oma. Vanaf dat moment bezoekt hij haar een keer per week.’

De prinses en de kikker

Deze Disneyfilm vertelt het verhaal van een hardwerkende serveerster die droomt van haar eigen restaurant. Nadat ze een prins kust die omgetoverd is tot een kikker, verandert ze zelf ook in een kikker. Ze moet vervolgens snel een manier vinden om weer mens te worden. Uiteindelijk zijn de twee content als kikkers en trouwen ze. Door te trouwen met de prins is ze ook een prinses en na hun kus veranderen ze dus beide weer terug naar mensen. Sommige ouders voelden zich ongemakkelijk bij de boodschap die dit sprookje min of meer uitdraagt dat trouwen alles oplost.

De versie van een ouder

‘Ik vertel mijn dochter dat de prinses het niet toe wilde geven, maar dat ze de prins eigenlijk leuker vond toen hij nog een kikker was. Ze wilde eigenlijk gewoon een huisdier. Het lukt haar om zichzelf weer terug te toveren naar een meisje, maar laat de prins een kikker blijven. Ze houdt hem als huisdier en ze leven nog lang en gelukkig. Want je hoeft niet getrouwd te zijn om een gelukkig leven te hebben.’ -Catherine Parker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Ouders delen hun eigen versies van sprookjes die jij ook aan je kind wilt vertellen
Sluiten