Andere kinderen slaan

antwoord

De overstap naar school is voor sommige kleuters een hele stap. Het sociale verkeer waarmee ze te maken krijgen is, niet voor ieder kind gemakkelijk. Ze worden opeens gedwongen om te gaan met een heleboel andere kinderen en moeten zich aan hen aanpassen. Zie je dan maar eens staande te houden. Het kan zijn dat een kind in die nieuwe situatie even terugvalt in slaan of ander ongewenst gedrag. Dat is niet uit onwil, maar uit onmacht. Jouw zoon heeft zijn ouders en ook de juf nodig om te leren hoe hij op een normale manier voor zichzelf kan opkomen en problemen kan oplossen. Zelf weet hij niet hoe dat, anders dan door te slaan, zou moeten. 

Het heeft niet veel zin om je zoon te vragen naar de reden van zijn gedrag. Net zomin als dat het zin heeft om hem er aan het eind van de dag nog eens op aan te spreken. Voor een kind van 4 is het voorval dan al te lang geleden gebeurd. Ik zou met zijn juf de afspraak maken dat ze het slaan op school aanpakt op dezelfde manier als je dat thuis doet. Dan hoef je er na school niet meer op terug te komen. 

  • Grijp altijd in als je ziet dat je zoon een ander slaat. Volgens mij werkt het het best als je hem niet apart zet, maar hem helpt om met het ‘slachtoffer’ een goede oplossing te zoeken. Als je een kind apart zet, leer je hem namelijk niet hoe het beter kan en wat slaan doet met het ‘slachtoffer’.
  • Ga naar de kinderen toe en beschrijf wat je ziet. Zonder partij te kiezen, je weet namelijk niet wat er vooraf gebeurd is. ‘Hé, ik zie dat jij slaat en dat jij huilt. Dat is niet de bedoeling, we doen elkaar geen pijn.’
  • Vervolgens kun je vragen wat er aan de hand is. Let erop dat je geen scheidsrechter wordt. Meestal is snel duidelijk wat het probleem is. 
  • Kijk of je met de kinderen een betere oplossing kunt vinden hun geschil. Zo help je ze om ruzies anders dan fysiek op te lossen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat kun je zeggen als er een kind voordringt?’ of ‘Wat kunnen jullie doen als je allebei met de vrachtwagen wil spelen?’ Help ze met het antwoord. 
  • Je kunt ook benadrukken of laten zien wat de gevolgen zijn van het een ander pijn doen. Laat ze een koud doekje halen of sorry zeggen. 
  • Toon in dit alles ook begrip voor het gevoel van je zoon: vertel hem dat je snapt dat hij het niet leuk vindt als iemand voordringt, dat hoort niet. Net als dat het niet hoort om andere kinderen pijn te doen.
Reageer op artikel:
Andere kinderen slaan
Sluiten