Redactie
Redactie Grootouders 21 jun 2018

Angst bezoeken oma ziekenhuis

antwoord

Allereerst ben ik benieuwd waaróm ze niet naar oma wil. Als je dit weet helpt het je om een oplossing te bedenken. Is ze bang voor het ziekenhuis of vindt ze het naar om oma ziek te zien en heeft ze daar een eng/irreëel beeld bij gecreëerd? Is ze bang dat oma doodgaat en wil ze daarom niet? Of vindt ze de ziekenhuisbezoekjes misschien saai? Kijk eens of je hier wat helderheid in kunt krijgen. 
Het helpt soms om niet als een kruisverhoor te vragen naar het hoe en wat, maar bijvoorbeeld te zeggen dat jij wel kinderen kent die… of dat je zelf zoiets een keer hebt meegemaakt. 

Wat ideeën om haar te helpen: 

  • Bagatelliseer haar angst en gevoel nooit. Benoem die voor haar en laat haar weten dat je het begrijpt en dat haar gevoel oké is.
  • Je kunt samen de voor- en nadelen bedenken van bij oma langsgaan. Zo maak je het wellicht meer inzichtelijk voor haar.
  • Afhankelijk van de reden kun je kijken hoe je de stapjes ernaartoe kleiner kunt maken. Beter behapbaar. Wat zou haar helpen om het wel te durven of doen? Wie moet er dan mee, mama/papa, een knuffel? Het kan soms ook helpen (als dat kan) om oma een paar keer een briefje te laten schrijven. Niet om te zeggen dat ze haar zo mist en te vragen waarom ze niet komt, maar hoe het is in het ziekenhuis, hoe ze erbij ligt en wat leuke verhaaltjes. Je dochter kan dan samen met jou terugschrijven en wie weet maakt dat het allemaal minder eng. 
  • Vaak speelt onzekerheid en onwetendheid mee bij kinderen. Het werkt vaak goed om op niveau en laagdrempelig uit te leggen hoe het eruitziet in het ziekenhuis, hoe oma op de kamer ligt, de leuke dingen op die kamer, enz. Dat het er eerst wel een beetje gek of eng uitziet maar dat dat heel snel niet meer zo is. Dat er veel kinderen op bezoek komen die het eerst ook spannend vonden, maar nu eigenlijk wel leuk. 
  • Lees eens boekjes met haar over het ziekenhuis en oma in het ziekenhuis, bijvoorbeeld Mijn oma is opeens heel anders van S. Rieckhoff. Op de site van het AMC vind je een boekenlijst met boeken over het ziekenhuis. Natuurlijk kun je ook zelf een verhaal schrijven over een kind of dier dat dezelfde gevoelens heeft als zij en met behulp van bijvoorbeeld vriendjes of een mascotte haar angst opzij weet te zetten en toch gaat. En dan beschrijf je natuurlijk hoe goed dat is afgelopen en hoe blij ze was dat ze het ondanks alles toch gedurfd heeft. Lees dit regelmatig voor en praat na met haar. 
  • Ga niet te veel mee in haar gevoel en angst, maar hou het luchtig en positief. Ik zou haar zeker niet dwingen, maar als je weet dat de angst niet enorm groot is, kun je wel bedenken of jouw kind op andere vlakken soms ook een duwtje in de rug nodig heeft om een stap te zetten. Zo ja, dan is iets forceren misschien een idee om haar die drempel over te laten gaan en dus blij te maken als ze het eenmaal gedaan heeft. Ga dan bijvoorbeeld onverwacht een keer in het ziekenhuis langs als jullie in de buurt zijn. Geef aan dat jullie het proberen en als ze bij oma is en weg wil, dan mag dat. Zo geef je haar wel wat controle. Raakt ze echt in paniek, dan is verder forceren natuurlijk niet goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Angst bezoeken oma ziekenhuis
Sluiten