Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Angst voor roken

antwoord

Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. De puberteit draait om loslaten en toch begeleiden. Leren omgaan met een veranderend kind en vaak gissen naar wat er in het hoofd en leventje van je puber omgaat, valt voor de meeste ouders niet mee. Als je er dan ook nog (min of meer) alleen voor staat is dat helemaal lastig.

De grootste valkuil voor ouders is dat we onze bezorgdheid en irritatie volledig op ons kind loslaten, met meestal als vervelend gevolg dat hij zich nog meer afzondert en meer voor je verborgen houdt, want… ‘anders heb je alleen maar gezeur en bemoeienis’, iets waar geen enkele puber zin in heeft. 
Het komt er dus op neer dat we moeten proberen om in contact en gesprek te blijven, begrip te tonen voor de ontdekkingsreis van ons kind en daar waar ze dat nodig hebben ook een beetje moeten bijsturen. Een heel complexe opgave. 

Het helpt je misschien om je te realiseren dat het experimenteren en het ‘zijn eigen gang gaan’ echt hoort bij de puberteit. Natuurlijk is elke puber anders, maar bij velen zie je dit gebeuren. Heb vertrouwen in wat je hem hebt meegegeven tot nu toe en heb vertouwen in je zoon. Ook al maken ze fouten en doen ze onhandige dingen, dat is ergens goed voor, ze leren er namelijk van en maken er uiteindelijk weloverwogen keuzes door. 

Natuurlijk heeft de ene puber hier meer sturing bij nodig dan de andere. Ik raad je aan om vooral te proberen met hem in gesprek te blijven of weer te komen. Het helpt wanneer je hierbij vanuit jezelf praat. Dus oordeel niet, maar geef aan waar jij moeite mee hebt en wat je lastig vindt en waarom. Vertel waar je je zorgen om maakt, al is dit misschien ten onrechte en weet hij goed wat hij doet. 
Geef hem verantwoordelijkheid, maar wijs hem ook op de gevaren en valkuilen die hij zelf misschien niet altijd overziet. Door rustig met hem in gesprek te komen en te blijven (zonder kruisverhoor) kun je ook horen hoe hij er in staat en hoe hij denkt en handelt in de dingen waar jij je zorgen om maakt. Wellicht hoor je dan dat hij het best onder controle heeft en maak je je daardoor al minder zorgen. 
Wees geïnteresseerd in de vriendenkring, laat merken dat ze welkom zijn en laat je zoon weten dat je eerlijkheid erg op prijs stelt: natuurlijk zal je balen als hij bijvoorbeeld rookt, maar liever dat je het weet dan dat hij het stiekem doet. Zo hou je de weg naar eerlijkheid open en dat geeft je belangrijke informatie om in te schatten wanneer je eventueel moet ingrijpen. 

Deel je zorgen ook eens met andere puberouders (bijvoorbeeld via het forum van JM), dat kan je ook geruststellen of tips opleveren.

Reageer op artikel:
Angst voor roken
Sluiten