Appelroosjes

Wil je eens wat anders maken dan een appelflap en ben je een beetje handig; deze appelroosjes zien er prachtig uit en zijn ook nog eens heel lekker!

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg op rol of maak van kleine plakjes bladerdeeg 1 grote plak
  • 3 appels met rode schil (voor effect)
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels citroensap
  • 7 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • poedersuiker
  • bakpapier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Was de appels, snijd ze doormidden en snijd het klokhuis weg
  • Vervolgens snijd je de appels in hele dunne schijfjes. Hoe dunner hoe beter, dan kun je de roosjes straks makkelijker rollen.
  • Breng het water aan de kook samen met 3 eetlepels suiker en 2 eetlepels citroensap. Zodra het water kookt voeg je de appelschijfjes toe. Kook de appels 2 minuten of totdat je ze makkelijk kunt buigen (ze mogen namelijk niet breken als je ze in het deeg gaat rollen).
  • Giet de appels af in een vergiet en laat ze even afkoelen.
  • Als ze genoeg zijn afgekoeld leg je de appelschijfjes op een plank met keukenrol, zodat ze uit kunnen lekken.
  • Spreid het bladerdeeg uit op een met bloem bestrooide ondergrond of op een vel bakpapier. Snijd het deeg in repen van ca. 2 cm. Bijv met een pizzasnijder of een scherp mesje
  • Mix 4 eetlepels suiker met de kaneel en verspreid het mengsel zo gelijk mogelijk over het bladerdeeg. Afhankelijk van hoe groot je deeg is, kan het zijn dat je wat van het mengsel overhoudt.
  • Druk het mengsel zachtjes aan met je vingers.

Als het goed is zijn je appels inmiddels afgekoeld en uitgelekt. Verdeel de appelschijfjes over de deegstroken. Leg ze niet helemaal tegen de zijkanten aan maar laat een stukje deeg vrij. Zorg dat ze elkaar een beetje overlappen en wat boven het deeg uitsteken, dan krijg je een mooi roosje.

 

  • Nu kun je gaan rollen. Rol de roosjes zo strak mogelijk op.
  • Leg de appelroosjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ca. 25 minuten totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Ik heb een heteluchtoven gebruikt, maar zorg altijd dat ik de oven goed in de gaten houdt. Tip: Stel je oven eerst in op ca. 20 minuten. Kijk dan hoe ze eruit zien en zet de roosjes eventueel nog 5 minuten in de oven.

 Voor het serveren strooi je  er wat poedersuiker op voor een feestelijk effect!

Op zoek naar een recept voor gezonde(re) oliebollen? Kijk dan hier!

Met dank aan voedingscoach Suzanne Vrij.

Bron beeld: Pinterest.

Reageer op artikel:
Appelroosjes
Sluiten