Redactie
Redactie Autorijden 19 jun 2018

Autovakantie: leerzame spelletjes om onderweg te spelen met de kinderen

Door: Soraya Vogelaar

Het is zover, de vakantieperiode staat voor de deur! Ga je voor een leuke autovakantie en wil je liever niet dat je kind de hele rit naar een beeldscherm staart? Deze spelletjes zijn veelal gebaseerd om de Montessori methode. Deze methode richt zich op verkennen, ervaringen opdoen en je kind zelfstandig en actief laten zijn.  Deze spelletjes zijn niet alleen puur entertainment, maar richten zich ook op de ontwikkeling van je kind. Ideaal tijdens een lange autorit als je met het hele gezin op vakantie gaat. 

1. Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Deze klassieker is fantastisch voor tijdens een lange autorit. Je hebt er geen extra spullen voor nodig en je kunt het met kinderen van alle leeftijden spelen. Houd het simpel voor jongere kinderen: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is.. rood.’ En maak het voor oudere kinderen iets uitdagender: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het heeft de vorm van een achthoek.’ 

2. Lees hardop voor uit een boek over de vakantiebestemming
Een boekje lezen is altijd goed, maar wordt nog passender als het is afgestemd op de plek van bestemming. Dit kan een boek zijn over de stad als jullie een stedentrip maken. Maar het kan ook algemener, bijvoorbeeld een verhaal over het strand of het bos. 

3. Een magnetisch tekenbord
Losse kleurpotloden en kleurboeken meenemen hoeft allang niet meer. Je kunt je kind kunstwerken laten creëren op een magnetisch tekenbord. Of vooruit, je kunt ook een tekenapp op de tablet tevoorschijn halen. 

4. Betekenisvolle muziek
Geef iedereen in de auto de beurt om een liedje uit te kiezen. Zo leer je allemaal elkaars muzieksmaak goed kennen. Maar het kan ook leerzaam zijn om het liedje te bespreken of aan elkaar te vertellen waarom het zo’n bijzonder liedje voor je is. Al laat zich dit bij echte kindermuziek natuurlijk makkelijk raden.

LEES OOK: 9x Zó blijft het rustig op de achterbank

5. Audioboeken
Audioboeken zijn ook een goede manier om je kind blij en tevreden te houden op de achterbank. Daarnaast scheelt het bij een audioboek dat een kind – in tegenstelling tot bij een echt boek – niet wagenziek wordt van de dansende lettertjes.

6. Samen een verhaal bedenken
Bedenk samen met je kind jullie eigen verhaal. Begin met de eerste regels van het verhaal en laat vervolgens iemand anders in de auto verder vertellen. Doe dit ieder om de beurt totdat het verhaal af is. Om het extra leuk te maken, kun je de autorit of de plek van bestemming betrekken in het verhaal. 

7. Speurtocht
Vraag voor de reis aan je zoon of dochter om samen een lijst te maken van alle interessante dingen die zij onderweg willen zien. Maak het lijstje en vraag hem of haar om de dingen weg te strepen die ze tegenkomen tijdens de rit.

8. Een kaart maken
Print een simpele kaart uit van jullie route. Laat jouw kind er dingen op tekenen of schrijven die ze onderweg zien. 

9. Rijdende bingo
Als je kind al goed letters en cijfers herkent, kunnen jullie samen kentekenplaten bingo spelen. Dit is goed om je kind te vermaken en je kind leert zo visueel zoeken en lezen oefenen door de verschillende kentekenborden te onderscheiden. 

LEES OOK: Tips voor onderweg en op vakantie

Leerzame spelletjes tijdens een tussenstop
De tussenstops zijn niet alleen voor een plaspauze. Naast het benen strekken is dit ook weer een uitgelezen kans om je kinderen op een leerzame manier te vermaken.  Dat kan op de volgende manieren:

10. Zoeken in de natuur
Vraag aan iedereen in het gezin om op zoek te gaan naar iets interessants dat ze kunnen vinden in de natuur, zoals een mooie schelp of steen. Stel hiervoor een tijdslimiet in van vijf minuten. Kom vervolgens weer bij elkaar en bespreek samen welke dingen jullie gevonden hebben en waarom jullie deze bijzonder vonden. 

11. Krijten
Laat je kinderen tijdens de tussenstop even stoepkrijten. Motiveer ze om er een kunstwerkje van te maken voor alle andere reizigers die na jullie een tussenstop maken. 

12. Bellenblazen
Het kan soms zo simpel zijn. Schaf een paar flesjes bellenblazen aan en je kinderen hebben gegarandeerd de grootste lol terwijl ze tijdens de tussenstop achter de bubbels aanrennen. 

13. Emmer en schep
De kinderen kunnen in een emmertje onderweg stenen verzamelen. En met een emmer en schep kunnen ze zich (zeker bij een strand- of campingvakantie) op de plek van bestemming ook weer vermaken.

14. Vogels spotten 
Neem verrekijkers mee en gedraag je samen met het gezin als echte vogelaars. Wie kan er de mooiste vogels spotten? Daarnaast is het ook leuk om de verrekijkers weer te gebruiken op de plek van bestemming. 

Bron: Motherly
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Autovakantie: leerzame spelletjes om onderweg te spelen met de kinderen
Sluiten