Redactie
Redactie Bijbaantjes 19 jun 2018

Baantje

antwoord

Je zoon is duidelijk aan het experimenteren met geld en zakgeld. Hij denkt: hoe meer hoe beter. Op zich is het goed dat hij ermee bezig is, maar omdat je ook vermeldt dat hij het snel weer uitgeeft lijkt het me verstandig wanneer je hem nu voor alle geldzaken goed bij de hand neemt. Hij moet de waarde van geld, hoe sparen werkt etc. duidelijk nog onder de knie krijgen. 

Een aantal suggesties:

  • Het zakgeld dat jullie zoon nu krijgt, stemt overeen met de richtlijnen van het Nibud*, dus dat zou op zijn leeftijd prima moeten zijn. Zeker als hij ook nog af en toe betaalde klusjes voor jullie doet. Verhogen zou ik het dus zeker niet.
  • De minimumleeftijd voor bijbaantjes is er niet voor niks. Ik vind dat je dat heel goed tegen je zoon kunt zeggen. Zo is de regel – jammer voor hem. Zou je het hem onder de voorgestelde constructie toch laten doen, dan hou je je niet aan de regels en dat zou ik als ouder niet willen. Zo leer je je kind nu al dat het regels kan omzeilen, iets wat je straks bij andere regels ook niet wil, toch? 
  • Het lijkt hem nu geweldig om een eigen krantenwijkje te hebben, maar meestal lukt dat op die leeftijd nog niet om dat structureel (en in weer en wind) vol te houden en dan zit inderdaad je andere zoon met de gevolgen. 
  • Als je zoon nu zijn geld te snel en makkelijk uitgeeft, zou ik me vooral daarop richten. Maak hem bewust van wat iets kost, help hem dingen uitzoeken die echt de moeite waard zijn en leer hem ook wat te sparen. Niet voor ‘later’, maar voor iets wat hij graag wil hebben. 
  • Je kunt altijd een lijstje met klusjes maken waar hij een extraatje mee kan verdienen, maar ik vind dat dat in elk geval niet de dagelijkse klussen moeten zijn, daar horen kinderen gewoon bij te helpen. Ook adviseer ik je de opbrengst niet te hoog te maken, dat is nergens voor nodig. Een idee is om een vast klusje af te spreken dat hij elke week op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip moet doen. Zo kun je direct zien (en het hem anders leren) of hij dat aankan en volhoudt. Dat moet hij ook kunnen als hij straks de folders wel mag rondbrengen.

Kijk voor de richtlijnen van het Nibud en andere geldvragen bij zakgeld.

Reageer op artikel:
Baantje
Sluiten