Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Baby ondervoed door veganistisch dieet

In Italië is een zwaar ondervoede baby bij zijn ouders weggehaald. Door het veganistische dieet dat zijn ouders hem voorschotelden woog het jongetje met 14 maanden nog geen vijf kilo, een normaal gewicht voor een baby van een maand of drie.

Omdat de ouders weigerden het dieet van hun zoon aan te passen, schakelde het ziekenhuis de autoriteiten in. Er wordt nu gekeken wat er met het jongentje gaat gebeuren.

Hartafwijking

Het jongetje werd door zijn bezorgde opa en oma naar een ziekenhuis in Milaan gebracht. Daar bleek dat het kind zwaar ondervoed was en een ernstig calciumtekort had. Ook moest hij met spoed geopereerd worden aan een aangeboren hartafwijking die door het calciumtekort was verergerd.

Veganisme

Veganisten eten geen dierlijke producten; dus geen vlees, vis, eieren en zuivel. Volgens de behandeld arts van het jongentje hoeft dit geen probleem te zijn. Gezien de hartafwijking had dit kind echter aanvullend calcium en ijzer moeten krijgen. Toch wijst de arts erop dat ouders goed moeten nadenken voordat ze hun kind een bepaald dieet laten volgen; “Dit dwingt ons om na te denken over afwijkende voedingspatronen, ook al speelde in dit geval de hartafwijking een rol”, zegt hij in de Italiaanse krant Corriere della Sera. 

Andere dieëten

Hetzelfde stelt kinderarts Norelle Reilly over een glutenvrij-dieet. Ook dit zou niet zonder gevaar zijn voor kinderen zonder glutenintolerantie. Vier redenen waarom je gezonde kinderen gewoon gluten moet laten eten, volgens de kinderarts.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert verder op basis van onderzoek om kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink te geven om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. Lees hier hoe dit zit.

Bron: RTLnieuws.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Baby ondervoed door veganistisch dieet
Sluiten