Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Bang voor gehoorschade bij je tiener? Deze oplossing kan helpen

Muziek luisteren via de smartphone, op een feestje of op een festival: kinderen en jongeren worden tegenwoordig veel intensiever blootgesteld aan harde geluiden. Uit een hoortest van de Nationale Hoorstichting blijkt dat ruim 23 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar beginnend gehoorverlies heeft. Harde geluiden kunnen zorgen voor gehoorschade zoals gehoorverlies en een permanente piep in het oor.

Om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen oordoppen uitkomst bieden. Maar oordoppen hebben onder jongeren tot nu toe toch vooral een suf imago dat niet past bij het uitgaansleven. Als je wilt dat je kind toch genoeg gehoorbescherming krijgt én tegelijkertijd fijn van muziek kan genieten, hebben wij op de redactie een leuke tip: Knops.

Nederlands ontwerp
Deze speciale gehooroplossing is ontwikkeld door een Nederlandse startup. Onder de oprichters zitten knappe koppen die zich al eerder bewezen hebben op het gebied van oordoppen, innovatie en akoestiek. De oordoppen filteren omgevingsgeluid zonder het helemaal af te sluiten. Hierdoor kan je kind dus naar concertmuziek luisteren, zonder dat dit per se afdoet aan de ervaring.

Omgevingsgeluid filteren
Knops zijn analoge oordoppen die door middel van vier verschillende standen geluid filteren. De eerste stand filtert geen geluid, hierdoor klinkt het geluid zoals je het ook zonder de oordoppen ervaart. De tweede stand filtert 10 decibel. Dit is ideaal voor een gehorige stadsomgeving. De derde stand is bedoeld voor livemuziek en filtert 20 decibel. Tot slot is er de vierde stand, deze zorgt voor totale isolatie en filtert 30 decibel aan geluidsgolven. En het mooie is, Knops zijn volledig analoog: ze hebben geen baterijen nodig en hoeven niet opgeladen te worden. 

Overigens zijn de oordoppen niet alleen geschikt voor festivals. Je kunt ze ook gebruiken om stilte te creëren als je rustig een boek wilt lezen of tijdens het werken minder last wilt hebben van omgevingsgeluid. Dus geen smoesjes meer dat er te veel lawaai is om huiswerk te maken. 

Wil je meer weten? Knops kun je hier bestellen.
 

 

Dit artikel is in samenwerking met Knops.

Reageer op artikel:
Bang voor gehoorschade bij je tiener? Deze oplossing kan helpen
Sluiten