Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Bedplassen behandelen: heel belangrijk

Bedplassen wordt vaak gezien als een simpele kinderziekte, maar uit recent onderzoek blijkt dat de impact op kinderen veel groter is dan vaak wordt gedacht. Het is dan ook heel belangrijk dat bedplassen behandeld wordt.

Een lange tijd is gedacht dat bedplassen een simpele kinderziekte is die vanzelf weer over gaat. Uit onderzoek blijkt dat het echter een grote invloed kan hebben op het dagelijks leven van kinderen. Niet alleen hun gevoel van eigenwaarde en emotionele welzijn lijden hieronder, maar ook hun schoolprestaties.

Dag van het Bedplassen

Als je bedplassen behandeld, verbetert het werkgeheugen en ruimtelijk inzicht van de kinderen die er last van hebben, zeggen de initiatiefnemers van de Dag van het Bedplassen. Deze dag wordt sinds 2015 jaarlijks georganiseerd door de ‘International Children’s Continence Society’ (ICCS) en de ‘European Society for Paediatric Urology’ (ESPU). Het doel? Ouders erop te wijzen dat bedplassen een medische aandoening die behandeld moet worden. Niet afwachten dus tot het vanzelf over gaat.

Bedplassen

Er wordt van bedplassen gesproken als een kind van vijf jaar of ouder vaker dan twee keer per week ’s nachts zijn plas niet kan ophouden. Bij kinderen van zeven jaar of ouder spreken we van bedplassen als een kind tenminste één keer per maand in zijn bed plast. Bedplassen komt ook bij oudere kinderen nog vaak voor. Maar liefst vijf procent van de tienjarigen plast nog wel eens in bed.

Oorzaken

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen er lichamelijke afwijkingen zijn waardoor de blaas niet goed werkt. Ook kan het zijn dat een kind niet genoeg stofjes aanmaakt die het vocht opnemen, waardoor er te veel urine wordt geproduceerd. Verder zijn er kinderen die zo diep slapen dat ze door het het signaal van de blaas – om aan te geven dat deze vol is – heen slapen. Erfelijkheid kan een rol spelen bij bedplassen. Ruim dertig procent van de kinderen waarvan de ouders bedplassers waren, worden regelmatig wakker in een nat bed.

Tips en behandeling

Plast jouw kind in bed? Lees hier welke methoden er allemaal bestaan om je kind van het bedplassen af te helpen.

Bron: Lindanieuws.nl en bedplassen.nu

Reageer op artikel:
Bedplassen behandelen: heel belangrijk
Sluiten