Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018

Behandeling littekens door acné

antwoord

Huisarts Leontine Westenberg:
Littekens zijn vervelend om te hebben, met name in het gezicht. De waterpokken is een bekende ziekte die vaak littekens geeft. Naast waterpokken kan ook acne vaak (kleine) littekens tot gevolg hebben.

Een litteken ontstaat wanneer niet alleen de opperhuid beschadigd is – zoals bij een schaafwond – maar ook de dieper gelegen huid, de lederhuid. Door deze beschadiging wordt er in verhouding meer bindweefsel gevormd tijdens de genezing, waardoor het stukje huid van het litteken er anders uit gaat zien dan de huid eromheen. Bij een donkere huid zullen littekens nog meer opvallen.

Er bestaan veel verschillende crèmes die volgens het etiket beloven dat het litteken kan verdwijnen wanneer je dat product smeert. Bij geen van deze crèmes is echter ooit wetenschappelijk aangetoond dat het werkt. Een litteken kan op zich wel vervagen door massage en stimulatie, iets wat je eigenlijk doet tijdens het aanbrengen van een crème op het litteken. Op zich is er dus niets mis mee om een littekencrème te gebruiken, maar verwacht er geen wonderen van. En hoe duurder hoe beter het fabeltje!

Daarnaast heeft je dochter last van vetbolletjes in haar gezicht. Dit zou een milde vorm van acne kunnen zijn, mede gezien het feit dat ze 13 jaar is en waarschijnlijk volop in de puberteit zit. Littekens voorkomen is het beste. Laat je dochter de huid van haar gezicht twee keer per dag goed schoonmaken en één keer per week scrubben. Daardoor maakt ze de kans op het krijgen van puistjes – en als gevolg daarvan littekens – zo klein mogelijk.

Wanneer acné tot rust gekomen is, bestaan er verschillende behandelingen om de ontstane littekens te verminderen. Maar nogmaals: ze gaan nooit helemaal weg.
Hierbij kun je denken aan de volgende behandelingen:

  • dermabrasie (door middel van een slijptol worden oppervlakkige lagen van de huid verwijderd)
  • peeling (door een chemisch middel wordt de oppervlakkige laag van de huid verwijderd)
  • laseren
  • huidfillers (net als de behandeling bij rimpels maar de resultaten zijn tot nu toe niet erg goed)

Bij alle littekenbehandelingen is de regel dat er pas behandeld kan worden als de acné al een tijd tot rust gekomen is, het litteken moet het liefste minstens één jaar oud zijn.

Mijn advies voor je dochter is op dit moment dan ook om goed haar huid te verzorgen, eventueel met hulp van een schoonheidsspecialiste voordat ze begint aan een dure behandeling waarbij het resultaat kan tegenvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Behandeling littekens door acné
Sluiten