Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Beïnvloed door vriendjes

antwoord

Bij het lezen van je vraag komen er een aantal vragen en ideeën bij mij op:

  • Hoe gaat hij buiten school met kinderen en vriendjes om? Observeer eens hoe hij met andere kinderen omgaat. Hoe gaat dit in situaties buiten school? Hoe speelt hij met vriendjes in de buurt en hoe gaat hij bijvoorbeeld met zijn broertje en/of zusje om? Kan hij dan wel zijn mannetje staan? De aanpak van dit probleem is anders als het alleen op school met deze specifieke jongetjes voorkomt of wanneer hij overal het onderspit delft.

 

  • Neem allereerst contact op met de juf. Hoe ziet zij het? Is het haar ook al opgevallen? Is het zijn beleving dat dit gebeurt; is het een feit; spelen er andere dingen mee?
  • Scholen moet zorgen voor een veilige omgeving voor álle kinderen. Vraag haar om op te letten en bespreek wat ze kan doen als het weer voorkomt. School kan misschien aandacht aan het onderwerp pesten besteden en hoe je ‘nee’ kan leren zeggen tegen andere kinderen. Zij zal in deze situatie ook degene zijn die jouw zoon moet helpen en de andere kinderen moet aanspreken. 
  • Praat met je kind over wat er is gebeurd en probeer informatie te krijgen. Wat maakt dat hij doet wat zijn klasgenootjes zeggen? Is hij bijvoorbeeld bang om buitengesloten te worden? Doet hij het zelf of dwingen ze hem echt? Wil hij populair zijn? Weet hij niet hoe hij nee moet zeggen? Probeer uit te vinden wat er achter zijn gedrag zit. 
  • Zodra je meer informatie hebt over de situatie, zoek dan samen naar een oplossing. Maak een plannetje. Wat kan hij de volgende keer doen als zijn klasgenootjes hem een opdracht geven? Hij kan bijvoorbeeld naar de juf toestappen of met andere kinderen gaan spelen. Maak hier ook met de juf afspraken over. 
  • Bespreek met hem wat de gevolgen van zijn acties zijn. Leg hem uit dat het niet leuk is om andere kinderen te pesten en dat het andere kinderen heel veel pijn doet. Maak je kind gevoelig voor wat hij de ander aandoet. 
  • Complimenteer hem als je hem leuk met kinderen ziet omgaan. Zo kun je positief gedrag stimuleren. 

Als dit niet genoeg helpt, zorg dan dat je kind hulp van een deskundige krijgt. Denk aan een training op het gebied van sociale vaardigheden, waardoor een kind weerbaarder wordt. Op veel scholen geven ze deze trainingen, anders kan de school je vaak adressen geven waar deze trainingen worden gegeven. 

Mocht een dergelijke situatie zich weer voordoen, stap dan direct naar de school en bespreek het. Dan kan er direct actie op ondernomen worden. 

Reageer op artikel:
Beïnvloed door vriendjes
Sluiten