Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Beïnvloedbaar

antwoord

Bedenken hoe je het zou willen doen en het op het moment zelf in bijzijn van vriendjes ook daadwerkelijk zo doen, ligt voor veel kinderen ver uit elkaar. Hij zal hierin zelf zijn weg moeten vinden, want op die momenten ben je er natuurlijk meestal niet bij om hem te steunen. 

Wat kun je wel doen?

  • Bespreek regelmatig thuis situaties die gebeurd zijn of kunnen gebeuren en bedenk samen de voor- en nadelen van meedoen met de rest of doen wat je zelf het beste lijkt. Bekijk ook mogelijke keuzes in deze dingen. Wat zijn de gevolgen van iets doen wat niet mag en wat doet het met een ander? Maar ook: wat betekent het als hij niet meedoet met die vriendjes? En heel belangrijk: hoe zou hij de volgende keer in zo’n situatie een goede keuze kunnen maken? Wat kan hij zeggen of doen? Wat doen andere kinderen op zo’n moment? Door er met hem over te praten of misschien zelfs te oefenen, help je hem om vooraf situaties van verschillende kanten te bekijken en erover na te denken, wat hem wellicht helpt op de momenten dat het nodig is. 
     
  • Prijs hem daar waar hij eigen keuzes maakt en wijs hem na afloop op de goede kanten daarvan. Dit kun je ook benadrukken met dingetjes in en om huis. Bijvoorbeeld als zijn zus/broer of een vriendje iets wil en hij zet zijn eigen mening door. Door hier aandacht aan te besteden, maak je hem ervan bewust dat hij het kan en dan gaat hij zich sterker voelen. 
     
  • Bespreek achteraf de momenten waarop het niet lukte en waar hij spijt van heeft. Neem het rustig met hem door. Wat maakte dat het hem niet lukte? Hoe zou hij dat een volgende keer anders kunnen doen? Hoe zou dat dan aflopen?
Reageer op artikel:
Beïnvloedbaar
Sluiten